Труп шокира пътуващите на столична метростанция

Трима пострадаха при катастрофа в Павликенско Двамата са в болница без опасност за живота

Световноизвестният тенор Камен Чанев пя в родния си Сливен

Явор Колев, ГДБОП: Големи български компании стават жертва на интернет кражби на стойност 200 – 600 хиляди евро

Потребителите на инстаграм ще могат да изпращат гласови съобщения

Александър Йорданов: Каракачанов прави опит да се върне в говоренето си като партиен лидер, забравяйки, че е вицепремиер

Студът взе най-малко три жертви в САЩ

За кои три неща жените мислят всеки ден?

Турция създава нова военноморска база в Черно море

Жители на „Красна поляна”, „Западен парк” и „Овча купел” протестират срещу мръсния въздух

Откриха следи от вода на астероида Бену

Арестуваха край Благоевград най-търсения автокрадец Яро

САЩ отмениха препоръката към гражданите си да не посещават Русия

Евгени Крусев е призован на разпит от Специализираната прокуратурата

Оставиха в ареста студентка за „унизителни“ и „обидни“ думи по адрес на Ердоган

Банско стартира разделно събиране на зелени отпадъци

Община Банско стартира организирането на разделното събиране на зелени отпадъци от домакинствата на територията на града по метода “От врата на врата”. За извозването им ще бъде предоставена техника, която ще минава по домовете на хората.

Това ще улесни максимално гражданите, които трябва да предприемат действия за изнасяне на събраните растителни отпадъци – трева, листа, стайни и градински цветя, остатъци от подрязване на храсти, лози и дръвчета от градини и дворове, като ги поставят в чували и ги привеждат в удобен вид за товарене, поставяйки ги на тротоарите до съдовете за битови отпадъци.

За целта периодично ще бъдат предоставяни зелени чували от общинска администрация и подписвани приемо-предавателни протоколи, в които ще се описва адресът, на който ще се използват чувалите (домакинството) и ще се декларира, че ще се използват по предназначение.

Разделно събраните зелени отпадъци ще се извозват на компостиращата инсталация на Регионалното депо за неопасни отпадъци в Разлог, което ще предотврати депонирането на този вид отпадък.

Компостирането на растителните отпадъци е в синхрон с приетите принципи за управление на отпадъците, към което се стреми и община Банско. В този случай отделените растителни остатъци се превръщат в изходна суровина за получаване на компост – средство за подобряване качеството и плодородието на почвите, както и за рекултивация на нарушени терени, в земеделието, при озеленителни и възстановителни дейности при строителни проекти и др. Този модел на събиране ще намали количеството на битовите отпадъци, постъпващи за депониране и ще се удължи “живота” на депото. Намаляването на обема на отпадъците, постъпващи за депониране, ще намали също така разходите на общината, което в дългосрочен план ще бъде в полза на гражданите.

Сред другите мерки, предприети от община Банско, е разделното събиране на зелените отпадъци от поддържането на обществените паркове, градини и други публични зелени пространства, с което се цели ограничаване на количеството депонирани отпадъци.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ето че Банско е зелен град без намесата на родните зелени измамници.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.