Банско тръгва към София с искане за втори лифт

Снимка Пламен Стоименов

15 процента ръст отчитаме за зимния сезон, съобщи кметът на община Банско Георги Икономов на пресконференция в София. Брифингът беше по случай откриването на зимния сезон в зимния курорт, което ще се състои на 16 декември.

“За да се повиши качеството на услугите, трябва да останат повече работници от България. За това трябва да им даваме повече пари, а за тази цел трябва да повишим цените”, обясни кметът.

Според Икономов втората тема е сигурността.
“На фона на терористичните атаки по света искаме тук всичко да е спокойно. Засилваме полицейското присъствие, работим непрекъснато с полицията”, обясни Икономов.

Той представи и няколко инфраструктурни проекта, основно ремонт на улици, и гарантира, че строителните работи спират ден преди откриването на зимния сезон.

“Дъждът ни промени стратегията, но от два дни имаме добри температури, застудява, надяваме се да падне естествен сняг”, заяви маркетинг директорът на концесинера на ски зоната Юлен АД – Иван Обрейков. Той посочи, че се надява в понеделник да бъдат отворени пистите за скиорите.

“Новото, което е – имаме две станции за зареждане на електромобили, които са извън паркинга, за да не плащат хората, когато зареждат”, обясни Обрейков. Той изрази съжаление, че за поредна година планината ще бъде замърсявана от вредните газове на автомобилите и бусовете, които ще качват туристи до пистите заради липсата на втори кабинков лифт.

“Банско вече е емблема в света и непрекъснато набира нови гости и почитатели”, каза Обрейков. Той посочи, че въпреки опашките пред станцията на лифта, гостите от цял свят чакат, защото курортът им харесва.

След това Обрейков обясни, че Юлен АД няма да излиза извън границите на концесията, визирайки отложената точка на заседанието на кабинета в сряда за промяна на концесионния договор между държавата и Юлен.

“Изключително много лъжи се изговарят по темата”, каза и кметът Икономов по повод твърденията на зелените, че има опасност парк Пирин да бъде изваден от ЮНЕСКО. Икономов обяви, че всичко е спекулации на еколозите.

“Най – безумното нещо, което може да предложи един еколог, е да се пуснат автобуси в планината. По повод решението на МС от вчера, да имало дискусия и прозрачност – от години има разговори, но зелените като чуят Банско и са готови за протест. Време е да се тръгне към реални действия и да се приеме промяната на концесията другата седмица”, каза кметът.

“Искам да цитирам Андрей Ковачев, който в национален ефир каза, че лифтът возел по 400 души на час и да сме увеличили работното време. По-голяма глупост не бях чувал. Посъветва ни да увеличим и работното време – това го правим от 7 години”, каза Иван Обрейков.

Накрая на брифинга на въпрос на “Труд” кметът Георги Икономов обяви, че жители на Банско и още няколко общини ще дойдат в София да протестират с искане за изграждане на втори кабинков лифт.
“Ще преценим кога. Но хората знаят, че това им е хлябът и поминъкът”, каза кметът.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

  1. крайно време е да го има тоя лифт вече! изцяло “за” съм, щото ми омръзна от опашки. 2017 г. е, крайно време е да се модернизираме малко

  2. А защо съдбата на Банско се определя от София, софиянци питат ли банскалии за случващото се тук?

  3. Пожелавам успешен сезон на Банско и дано има втори лифт скоро. Аз вече подгрях за сезона там и всичко беше чудесно.

  4. Ами ще тръгне. То след толкова простотии от страна на зелените се изненадвам, че толкова издържаха.

  5. Явно няма как да мине решението на този проблем без протести на жълтите павете. След като ония продажни еколози постоянно протестират пред министерски съвет и с това оказват натиск над правителството, трябва да се вземат мерки, за да се чуе и гледната точка на самите жители на Банско.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.