На 16 юни 2019 да почерпят

Жена е в тежко състояние след катастрофа на столичния бул. „Възкресение“

1969 – годината, която промени света (ИНФОГРАФИКА)

„Ню Йорк Таймс“: САЩ са участвали в кибератаки срещу електроснабдителната мрежа на Русия

Блудницата Теодора – императрицата на Византия

Иран и ЕС са обсъдили ядрената програма на Техеран

Почти сигурното назначение на Лампард се бави заради компенсация от 4 милиона паунда

Пороен дъжд е наводнил улици в Благоевград

Новооткрити артефакти показаха на изложба в Ахтопол Черноморска библиотека е създадена в музея „История на котвата“ в града

Малък самолет падна в река в Полша, пилотът е загинал (ВИДЕО)

Катастрофа затрудни движението на пътя Симитли-Банско

Кои са забравените малцинства на Балканите Представиха малкоизвестни факти, събрани от швейцарския журналист Цирил Щигер

Няма данни за пострадали българи при пожара на Халкидики

Инцидент при кацане на самолет със 175 души на борда в Русия

„Еуфория” с великолепната Валерия Голино Красавицата се пробва като режисьор

БАН: Проблемът с привличане на млади учени се задълбочава

Проблемът с привличане на млади учени в системата на БАН се задълбочава, се казва в отчет за дейността на академията за 2016 г. Сред причините са и ниските заплати на учените.

Тревожна е тенденцията, свързана с намаляването на броя на защитилите докторанти – през 2016 г. те са почти една трета по-малко от 2015 г. Академията обучава 20% от докторантите в България, пише БГНЕС. За 2016 г. броят на защитилите докторанти е 92, докато през 2015 г. те са били 138.

Привличане и задържане на млади учени, чрез превръщането на програмата за подпомагане на млади учени и докторанти в БАН, е традиция. Това е сред задачите, върху които ще се концентрира дейността на Академията през 2017 г. На заседанието на образователна комисията председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подчерта, че няма добро образование без добра наука.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ами, като имаме такива „управляващи“ като оня cepceмин симеон ceДянkов, дето нарече учените от БАН „феодални старци“, като имаме такива „обгърнати от всенародната любов“ дeбeлoгъ3и xpaнтyтници-дИпyтaти, дето още избрани-неизбрани и първата им работа беше да си вдигнат „скромните“ заплатки, а всичко останало в бедната ни държавица, включително и парите за наука – „kyчeтa ги яли“, така ще е.

  2. даскал Петко е очевиден представител на течението на Юхенцето в БАН – една малка прослойка, при режима – номенклатура на Политбюро, а в следващите 27 години възпроизвела се успешно. Това са единствените хора, които взимат яките пари – хубави пенсии плюс по една депутатска заплата всеки месец от бюджета на БАН. На тези хора са им виновни всички извън техния малък и вмирисан на земя кръжец, повечето от тях не са и в движение. В същото това време младежта е около минималната заплата. И тези първите, ако още правят наука, гледат на вторите като на някакви абсолютно гюбре – нали са останали в БАН за някакви минимални кинти. Взимат им резултати, публикуват си ги, понякога им изказват благодарност, а после се глумят над тях, ако те се възмутят от ограбването на труда им.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.