Цветан Цветанов: Да се подготвим за фалшивите новини и спекулации от нашите опоненти Руски дипломати ще се гонят само при заплаха за националната сигурност, каза в Поморие зам.-председателят на ГЕРБ

С кого пие всеки втори в България?

Художник от Търново дари Цветан Цветанов със своя картина

ГДБОП закопча разпространител на филми с насилие над непълнолетни

По-високи глоби на пътя в Гърция: 1500 евро за пушене в кола с дете, 2000 – за антирадар Отпада намалението от 50% при плащане до седмица

Хванаха дилър номер едно на хероин в Пазарджишко

Борисов иска най-тежки наказания за пробива на ГКПП Аерогара София

Издирван за убийство грък заловен на летище София

Външно министерство: Няма решение за гонене на руски дипломати

Почина общинският съветник от БСП Марин Стоянов

Общински съвет по наркотични вещества и Православен информационен център на Неврокопската митрополия проведоха базар „От сръчните ръце на мама“

Цветанов: Няма данни, които да налагат изгонването на руски дипломати от страната

Славчо Велков: 47 израелски граждани искат над 200 млн. лв. компенсации заради атентата в Сарафово

Финландия получи от Испания искане на екстрадиция на Пучдемон

Нощните влакове ще пристигнат с час по-късно заради смяната на часовото време

БАН: Проблемът с привличане на млади учени се задълбочава

Проблемът с привличане на млади учени в системата на БАН се задълбочава, се казва в отчет за дейността на академията за 2016 г. Сред причините са и ниските заплати на учените.

Тревожна е тенденцията, свързана с намаляването на броя на защитилите докторанти – през 2016 г. те са почти една трета по-малко от 2015 г. Академията обучава 20% от докторантите в България, пише БГНЕС. За 2016 г. броят на защитилите докторанти е 92, докато през 2015 г. те са били 138.

Привличане и задържане на млади учени, чрез превръщането на програмата за подпомагане на млади учени и докторанти в БАН, е традиция. Това е сред задачите, върху които ще се концентрира дейността на Академията през 2017 г. На заседанието на образователна комисията председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски подчерта, че няма добро образование без добра наука.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Ами, като имаме такива “управляващи” като оня cepceмин симеон ceДянkов, дето нарече учените от БАН “феодални старци”, като имаме такива “обгърнати от всенародната любов” дeбeлoгъ3и xpaнтyтници-дИпyтaти, дето още избрани-неизбрани и първата им работа беше да си вдигнат “скромните” заплатки, а всичко останало в бедната ни държавица, включително и парите за наука – “kyчeтa ги яли”, така ще е.

  2. даскал Петко е очевиден представител на течението на Юхенцето в БАН – една малка прослойка, при режима – номенклатура на Политбюро, а в следващите 27 години възпроизвела се успешно. Това са единствените хора, които взимат яките пари – хубави пенсии плюс по една депутатска заплата всеки месец от бюджета на БАН. На тези хора са им виновни всички извън техния малък и вмирисан на земя кръжец, повечето от тях не са и в движение. В същото това време младежта е около минималната заплата. И тези първите, ако още правят наука, гледат на вторите като на някакви абсолютно гюбре – нали са останали в БАН за някакви минимални кинти. Взимат им резултати, публикуват си ги, понякога им изказват благодарност, а после се глумят над тях, ако те се възмутят от ограбването на труда им.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.