82% от богатството в света отива при 1% от населението

Майка с бебе в ръце пропадна в улична шахта в столичен квартал

Агресия в дом за деца с увреждания в Габрово

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 23 януари 2018

Правят сергиите в Слънчев бряг еднакви

15-километрова опашка на ГКПП „Капитан Андреево“

Броят яхтите на българи в Гърция Удрят схемите за укриване на налози при транзит

Списък с 55 защитени специалности въвежда МОН

Религии против Истанбулската конвенция Светият синод обяви, че договорът поражда тревога за бъдещето на европейската християнска цивилизация

Белгия намали равнището на терористична заплаха в страната

Федерика Могерини заяви, че е извънредно притеснена от турската офанзива в Сирия

Огнеборци потушиха пожар в цех за металообработка в Килифарево

Бомбаджия на банкомати скочи в ледените води на Струма (обзор) Джонката и Свещичката арестувани след 75 дни търсене под дърво и камък

Разкриха пет високотехнологични наркооранжерии в Добричко

Грипна епидемия и в Благоевград Висока заболеваемост в още 6 области

БАН: Растежът на икономиката ще се забави до 3% Няма опасения за висока инфлация

Снимка: Pixabay

Българската икономика е отворена и силно зависима от външното търсене и външното финансиране. Предвид глобалната тенденция към намаление на световната търговия и както и на предимно европейската ориентация на външнотърговските потоци, едва ли може да се разчита много на износа като значим фактор на растежа. В същата насока ще действат и ограниченията пред експортния потенциал на страната.

Това се посочва в годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН, който икономистите представиха пред журналисти преди минути.

Според експертите, външното финансиране, под формата на преки чуждестранни инвестиции, ще бъде далеч от нивата постигнати в годините преди глобалната финансова криза. Основен източник на външно финансиране ще бъдат средствата по европейските програми, които се очакват плавно да нарастват през периода на прогнозата. Рисковете обаче са високи, доколкото все още не е ясно как ще се отрази Брекзит на общия европейски бюджет.

Имайки предвид горните два фактора може да се заключи, че както в краткосрочен, така и в средносрочен план растежът ще остане по-скоро нисък и нестабилен, далеч от необходимия за догонващо развитие. В по-конкретен план растежът през 2017 г. вероятно ще се забави до около 3%, като вътрешното търсене и особено частното потребление ще определят в по-голяма степен динамиката на икономическата активност. За това ще съдейства нарастването на разполагаемия доход вследствие на умереното подобряване на ситуацията на пазара на труда.

На този етап няма основания за опасения от висока инфлация, която ще остане в рамките на около 2% средногодишно, се посочва поще в доклада на БАН.

Салдото по търговията със стоки се очаква да се влоши през следващите години както поради задържане на темповете на износ, така и поради очакваното увеличаване на вноса обусловен от нарасналото вътрешно търсене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. БАН: „Растежът на икономиката ще се забави до 3% Няма опасения за висока инфлация“ Чакайте бе, г-н премиер и г-н мин.Влади (Горанов)! Нали довчера говорехте за увеличение на БВП с цели 5% (г-н премиерът) и минимум 4% (мин.Горанов)! Та дори двамата обещавахте още през октомври т.г. даскалите да вземат над 15% увеличение, задето учениците ги псуват, а майките ги бият! Каква стана тя? И вас ли ви набиха от ЕК?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.