Предупреждения за опасно време и днес, оранжев код в 4 области в страната

КЕВР обсъжда цената на природния газ

Съветът на коалицията ще заседава за партийните субсидии

Италиански мафиот избяга от затвор в Уругвай

На 25 юни 2019 да почерпят

Голф комплексът до Елин Пелин има нов собственик Имотът е продаден на българска компания, собственост на бизнесмена Мирослав Печев

Над 3000 софиянци дават жилищата си на туристи Броят на обектите, предлагани чрез Airbnb, расте с 80% годишно

Два изтребителя „Юрофайтър“ се сблъскаха в Германия, един пилот е загинал

Холандия без мобилни и стационарни телефони заради авария

Буря отнесе покрива на кооперация в Пловдив

Наредба ще доведе до хаос в туризма Нормативният акт не прави разлика между продажба и плащане в сектора на услугите

Двоен стандарт при 30% от храните в ЕС Кока - колата с глюкоза и повече калории у нас

Аварийно-спасителни екипи в Пловдив са реагирали над 40 сигнала заради дъждовете В София пожарникари са отработили 42 сигнала

Ханде Ерчел ще става леля

Тръмп обяви строги санкции срещу Иран, засягат и върховния лидер аятолах Али Хаменей

БАН: Растежът на икономиката ще се забави до 3% Няма опасения за висока инфлация

Българската икономика е отворена и силно зависима от външното търсене и външното финансиране. Предвид глобалната тенденция към намаление на световната търговия и както и на предимно европейската ориентация на външнотърговските потоци, едва ли може да се разчита много на износа като значим фактор на растежа. В същата насока ще действат и ограниченията пред експортния потенциал на страната.

Това се посочва в годишния доклад на Института за икономически изследвания на БАН, който икономистите представиха пред журналисти преди минути.

Според експертите, външното финансиране, под формата на преки чуждестранни инвестиции, ще бъде далеч от нивата постигнати в годините преди глобалната финансова криза. Основен източник на външно финансиране ще бъдат средствата по европейските програми, които се очакват плавно да нарастват през периода на прогнозата. Рисковете обаче са високи, доколкото все още не е ясно как ще се отрази Брекзит на общия европейски бюджет.

Имайки предвид горните два фактора може да се заключи, че както в краткосрочен, така и в средносрочен план растежът ще остане по-скоро нисък и нестабилен, далеч от необходимия за догонващо развитие. В по-конкретен план растежът през 2017 г. вероятно ще се забави до около 3%, като вътрешното търсене и особено частното потребление ще определят в по-голяма степен динамиката на икономическата активност. За това ще съдейства нарастването на разполагаемия доход вследствие на умереното подобряване на ситуацията на пазара на труда.

На този етап няма основания за опасения от висока инфлация, която ще остане в рамките на около 2% средногодишно, се посочва поще в доклада на БАН.

Салдото по търговията със стоки се очаква да се влоши през следващите години както поради задържане на темповете на износ, така и поради очакваното увеличаване на вноса обусловен от нарасналото вътрешно търсене.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. БАН: „Растежът на икономиката ще се забави до 3% Няма опасения за висока инфлация“ Чакайте бе, г-н премиер и г-н мин.Влади (Горанов)! Нали довчера говорехте за увеличение на БВП с цели 5% (г-н премиерът) и минимум 4% (мин.Горанов)! Та дори двамата обещавахте още през октомври т.г. даскалите да вземат над 15% увеличение, задето учениците ги псуват, а майките ги бият! Каква стана тя? И вас ли ви набиха от ЕК?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.