Барак Обама освобождава издайник на тайни

Челси Манинг трябваше да лежи до 2045, но излиза от затвора на 17 май

Предаде на „Уикилийкс“ над 700 000 секретни документа

Два дни преди края на мандата си в Белия дом Барак Обама намали присъдата на US бившия редник Брадли Манинг (29 г.), който през 2010 г. предаде на “Уикилийкс” над 700 хил. секретни военни и дипломатически документа. Манинг трябваше да лежи в затвора до 2045 г., но след решението на отиващия си президент ще излезе на свобода на 17 май тази година, предаде Би Би Си.

Извършеното от Манинг представлява най-големият теч на поверителна информация в американската история. Предадените от него на “Уикилийкс” документи съдържаха данни за войните в Ирак и Афганистан, както и грами с чувствителна информация на Държавния департамент.

Редникът бе задържан през 2010 г., а през 2013 г. се призна за виновен и бе осъден за шпионаж и други обвинения на 35 години зад решетките. Ден след произнасянето на присъдата Манинг обяви, че ще смени пола си и вече ще се нарича Челси Манниг. Въпреки това тя изтърпяваше наказанието си в мъжки затвор и миналата година направи два опита за самоубийство.

“Уикилийкс” определи предстоящото освобождаване на Манинг като “победа” и благодари на тези, които са агитирали за свободата й. “Вашият кураж и решителност направиха невъзможното възможно”, написа групата в туитър, цитирайки основателя й Джулиън Асанж.

Републиканците обаче реагираха остро на решението на Обама. Сенатор Джон Маккейн го определи като “груба грешка, която ще окуражи бъдещи шпионски действия”, а шефът на долната камара на US парламента Пол Райън го нарече “скандално”.

Общо Обама намали присъдите на 209 души и помилва 64-ма други. Също вчера администрацията му преведе 500 милиона долара на Фонда “Зелен климат” на ООН, който работи за намаляване на последствията от климатичните промени.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Америка