Бареков: Съдът ни заложи капан, за да не може да се регистрираме за изборите

Снимка: Архив

От днес официално ние сме Движение "Презареди България". Съдът отказва да ни даде писмено решението си, което е абсолютно неспазване на закона. Това заяви пред БНТ лидерът на партията Николай Бареков.

По думите му, когато нямаш лоби в съдебната система, това е положението. "Партията се казва "Презареди България" и това беше решено на нашия трети конгрес, хората гласуваха в интернет. Направихме в един и същи ден конгресите с Христо Иванов. Съдът пусна 4 дни по-рано неговото дело, а ако беше пуснал по-рано нашето дело, ние щяхме да имаме готово решение, влязло в сила още на 8 февруари. Само, че решението стана факт на 9 февруари. Реших да подадем документите в ЦИК така, както са - с препис на съда, че той е взел решение да смени името. Истината е, че ние днес ще обжалваме пред ЦИК решението на ВАС и ще участваме на изборите като "Презареди България", заяви Бареков.

Според Николай Бареков, съдебната система у нас са в безобразно състояние. Като евродепутат е трябвало да нахлува в Съдебната палата с журналисти, за да отворят деловодството и да получи един препис. Решението е влязло отдавна по всякакви канони. Не мога да издиря един съдия в СГС, включително и неговия председател да ми даде един лист, на който е написано - да, такова решение има и то вече е влязло в сила. Не може по този начин институциите да решават проблемите на хората, обясни Бареков.

"Това е едно обикновено решение и в края на краищата съдът можеше да, след като за миропомазания г-н Иванов делото беше свикано на 30 януари, нашето да бъди свикано на 1 февруари. Защо точно на 2 февруари - за да може 7-дневния срок да изтече на 9 февруари. Т.е. предварително съдът залага един капан Бареков да не може да се регистрира.

Той каза още, че знае този съд на кого е подвластен. По думите му, доста лобита са в съдебната система и "за жалост аз като не съм нито към едното, нито към другото лоби и лобито на кръга "Капитал" ми погоди този номер", обясни Бареков.

 

Коментари

Задължително поле