Барикадирала се в Партийния дом медицинска сестра излезе на прозореца, служители на НСО я убеждават да слезе (СНИМКИ)

Медицинската сестра Бойка Анастасова на прозореца на Партийния дом. Снимка: Цветан Томчев

Пет жени останаха в сградата цяла нощ

Пет медицински сестри останаха цяла нощ в сградата на Народното събрание на пл. "Батенберг" - бившият Партиен дом. Вчера вечерта те са се баракадирали в залата, където заседава парламентарната здравна комисия и обявиха гражданско неподчинение.

Протестиращите останаха цяла нощ в сградата, сутринта излязоха на прозорците, защото токът в сградата е спрян, но се прибраха.

Малко по-късно медицинската сестра Бойка Анастасова излезе на перваза на прозореца на сградата. Шефът на НСО бригаден ген. Красимир Станчев и още двама служители на Службата се опитват да я убедят да се прибере.

Бойко Анастасова обяви, че са били блъскани и дърпани. Тя твърди, че лидерката на протестите Мая Илиева е викала за помощ. Анастасова заяви няколко пъти в телефонен разговор пред БТВ, че се страхува да влезе, защото не се знае какво ще им направят.

Тя поиска камери на медиите да влязат в сградата, за да се гарантира тяхната безопасност. "Искахме да слязат от прозорците, никого не сме блъскали, опитахме се да я вкараме вътре, обяви началникът на НСО.

Междувременно "Труд" пoтърси Министерство на здравеопазването и отправи запитване дали ще предоставят техен представител, който да говори с медицинските сестри и да чуе тяхното мнение. Очаква се тяхното становище по случая.

Сред петте жени е и лидерът на протестите им Мая Илиева. По-рано Илиева обясни какво е предизвикало решението им да се барикадират в сградата на Народното събрание. "Записахме се за здравна комисия. Тя продължи точно пет минути - гласуване за избор на нов управител на НЗОК с един кандидат. Министър Ананиев (здравният министър Кирил Ананиев) го нямаше, половината от депутатите ги нямаше и ние побесняхме. Ние пет дни стоим на палатки пред МС, а за тях бяхме невидими", обясни медицинската сестра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България