„Барометър България“: ГЕРБ води на БСП с 11%, „Има такъв народ“ и ВМРО са почти изравнени

Непосредствено преди парламентарните избори на 4 април „Барометър България“ проведе телефонно проучване сред 888 пълнолетни български граждани. В динамичната обстановка на нарастващи случаи на COVID-19, увеличаваща се смъртност и двуседмичен локдаун към периода на проучването 35% от анкетираните заявяват категоричното си желание да отидат до урните в изборния ден – малко повече от активността на последните избори за евродепутати, формирана единствено от твърдите ядра на политическите сили. Близо 45% от участвалите в проучването са категорични, че няма да дадат вота си на изборите. 

Проведеното проучване очертава и значителен дял на колебаещи се избиратели, които могат да повлияят на резултата, в случай че стигнат до урните. Решението им ще бъде повлияно от редица фактори в изборния ден, като най-значим от тях очаквано е ситуацията с разпространението на COVID-19.

Дори и при сценарий с ниска избирателна активност водещи позиции ще има ГЕРБ с подкрепата на 32% от анкетираните, сочи проучването на "Барометър България". БСП запазват второто си място с 21,0% при 34,8% гласуващи избиратели.

За ДПС гласовете от Турция са решаващи. При ниска избирателна активност те са трети с 8,7% твърда подкрепа, разчитайки изцяло на своя традиционен електорат. 

Относително изравнени са позициите на новия „играч“ „Има такъв народ“ и ВМРО – както при ниска избирателна активност, така и от гледна точка на потенциал да спечелят гласове в последния момент. 
8,4% заявяват желанието си да гласуват за „Има такъв народ“.  ВМРО от години имат утвърдено ядро от последователи в патриотичния сектор, които консолидират след разпада на „Обединени патриоти“ и отслабването на останалите формации, борещи се за гласовете на този дял избиратели. При избори в момента категорична подкрепа за партията заявяват 8,1% от анкетираните. 

„Демократична България“ успяват да задържат основния дял от привържениците си и при ниска избирателна активност ще участват в следващия парламент с реализирани 5,8%. Формацията „Изправи се бг. Мутри вън!“ събират част от протестния вот, но е малко вероятно да прескочат изборната бариера, като според проучването те получават около 3,2%.

Характеристики
Период на провеждане на изследването: 24-28.03.2021г. 
Методология: Количествено проучване
Представителност: населението на България с избирателни права
Обем на извадката: 888 души на възраст над 18 г.
Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол
Метод: Телефонно интервю
Финансиране: Собствено

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика