„Барселона“ би за Каталуния

„Барселона“ бие, Каталуния ликува. Лионел Меси и компания постигнаха успех над „Лас Палмас“ с 3:0.

Невиждан хаос обаче завладя испанския футбол преди двубоя. През целия ден не бе ясно дали изобщо срещата от 7-ия кръг на Примера Дивисион ще се състои, а крайното решение мач да има, но пред празни трибуни бе взето минути преди началото.

Причината за неяснотата бе провеждащият се в Каталуния референдум за отцепване от Испания и последвали сблъсъци на гражданите с полицията. „Лас Палмас“ пък излезе на терена със специални фланелки с флага на Испания.

А ако „Барса“ бе отказала да играе щеше да бъде санкциониран със служебна загуба и отнемане на 3 точки. Така в крайна сметка мач все пак имаше, а съставът на Ернесто Валверде победи с 3:0.

Евентуално отцепване на Каталуния обаче може да има и по-тежки последици за испанския футбол. Ако в действителност каталунците получат желаната независимост, ФИФА може да извади Испания от Мондиала в Русия. Според правилника на федерацията не може да има политическа намеса във футболните въпроси. Евентуално отцепване на автономната област би могло да доведе и до изхвърляне на елитните каталунски клубове „Барселона“, „Еспаньол“ и „Хирона“ от Примера Дивисион.

Снимка: Twitter

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят