„Барселона“ направи Коутиньо непродаваем

След като повече от половин година „Барселона“ се бореше за подписа на Филипе Коутиньо и в крайна сметка опитите се увенчаха с успех, на „Камп Ноу“ показаха, че мислят в перспектива. Каталунците сложиха откупуваща клауза в договора на бразилеца, която възлиза на 400 млн. евро. Към днешна дата подобна сума е непосилна за плащане от клуб и то за един играч. Така „Барселона“ направи Коутиньо непродаваем. Клаузата обаче не е чак толкова стряскаща. Тя дори е на десето място в света.

Съотборникът на Коутиньо на „Камп Ноу“ и голямата звезда на тима Лионел Меси може да бъде купен от отбор, който плати 705 млн. евро. Аржентинецът е на трето място сред футболистите по размер на откупуващата клауза. А Лео и Коутиньо са единствените играчи на „Барселона“ в челните десет. Останалите осем играчи са от „Реал“ (Мадрид). Кристиано Роналдо и Карим Бензема имат клауза от 1 милиард евро в своите договори.

С трансфера на Коутиньо обаче „Барселона“ свали от върха „кралския клуб“ в платени пари за нови състезатели в рамките на сезон. Сметката на каталунците за 2017/18 удари космическите 312,5 млн. евро. Рекорд в световния футбол! До този момент начело бе „Реал“, благодарение на покупките през сезон 2009/10. Тогава „Белия балет“ пръсна 257,4 млн. евро за Кристиано Роналдо, Кака, Карим Бензема, Шаби Алонсо, Алваро Арбелоа, Естебан Гранеро, Алваро Негредо и Раул Албиол.

„Барселона“ вложи въпросните милиони в Осман Дембеле, Филипе Коутиньо, Паулиньо, Жерар Деулофеу, Нелсон Семедо и Марлон Сантос. ПСЖ щеше да е на върха в тази импровизирана класация, ако Килиан Мбапе не бе уреден от „Монако“ с наем. За френския талант ще бъдат платени 150 млн. евро чак следващия сезон. По този начин ПСЖ са платили „само“ 238 млн. евро, 222 млн. от които за Неймар.

От друга страна, с привличането на Коутиньо сметката на „Барселона“ за закупуване на бразилци нарасна на 482,5 млн. евро. Бившият халф на „Ливърпул“ е играч №30 от страната на кафето, който ще играе за каталунците.

Първият бразилец на тима бе Ромарио, който бе взет от ПСВ „Айндховен“ за 12 млн. евро през 1993 г.

Най-големите клаузи във футбола

1. Кристиано Роналдо „Реал“ 1 млрд. евро

2. Карим Бензема „Реал“ 1 млрд. евро

3. Лионел Меси „Барселона“ 705 млн. евро

4. Иско „Реал“ 700 млн. евро

5. Асенсио „Реал“ 700 млн. евро

6. Гарет Бейл „Реал“ 500 млн. евро

7. Лука Модрич „Реал“ 500 млн. евро

8. Тони Кроос „Реал“ 500 млн. евро

9. Дани Кабелос „Реал“ 500 млн. евро

10. Филипе Коутиньо „Барселона“ 400 млн. евро

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят