Бачковският манастир с нов игумен от тази неделя

Бачковският манастир ще има нов игумен, реши на заседанието си в петък след обяд Светият синод на Българската православна църква, който се събра в пълен състав, за да вземе няколко важни решения. Първото от тях е, че освобождава от длъжността игумен на Бачковската ставропигиална света обител "Свето Успение Богородично" архимандрит Симон (Бодуров), считано от 15 декември 2017 г.

Мотиви за освобождаването му не се обявяват, но за сметка на това решението влиза в сила веднага, като същият ще премине на благодатно служение в Русенска епархия. На овакантения пост се назначава архимандрит Самуил (Николаев Теодосиев), клирик на Видинската епархия, а въдворяването на новоназначения игумен ще бъде извършено от главния секретар на Светия синод Мелнишкия епископ Герасим още тази неделя – 17 декември 2017 г. – 11-ата Неделя подир Неделя на Свети Праотци.

Изненадата от отстраняването на архимандрит Симон за миряните от Пловдивската духовна епархия е голяма, тъй като дори от Светия синод многократно са декларирали, че той е успял да възстанови доброто име на Бачковския манастир и се е проявявал като „грижовен стопанин и добър духовен ръководител”. Архимандрит Симон стана игумен на Бачковската света обител през юни 2014 г., като замени на поста сваления епископ Борис.

Тогава действията на Синода бяха провокирани от некоректното поведение на епископа по време на изборите за Варненски митрополит и деяния, които са несъвместими с попрището на православен духовник, както и заради замесване на името му в скандал с публикувани в интернет клипове със сексуално съдържание и непреодолима страст към алкохола.

Другите решения на Светия синод от последното заседание са свързани с освобождаването на Александра Карамихалева от длъжността началник отдел „Връзки с обществеността", защото не е духовно лице. Тя обаче остава на длъжността главен редактор на църковния вестник. За началник на отдела е назначен протойерей Николай Георгиев, а Старозагорският митрополит Киприан ще е и говорител на Светия синод.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България