Башар Асад: Нападението на САЩ не повлия на военната ни мощ

Снимка: Архив

Президентът на Сирия Башар Асад заяви, че баражът от американски ракети „Томахоук“, нанесен по военно летище в страната в отговор на предполагаемото нападение с химическо оръжие в провинцията Идлиб, не е намалило възможността на режима да нанася удари.

„Нашата военна мощ, нашата възможност да удряме терористите не са повлияни от удара“, заяви Асад в интервю пред АФП.

Според президента на Сирия мирните преговори за спирането на войната в страната са неефективни, защото Вашингтон „не е сериозен“ при прекратяването на конфликта.

„САЩ не са сериозни при постигането на политическото решение. Те искат да го използват като чадър за терористите“, заяви сирийският президент.

Башар Асад заяви, че иска разследване на случилото се в Хан Шейхун, но при условие, че то е безпристрастно. "Ще работим (с руснаците) за международно разследване. Можем да позволим разследване обаче единствено, ако то е безпристрастно и ако сме убедени, че в него участват безпристрастни страни, за да сме сигурни, че то няма да бъде употребено за политически цели", подчерта президентът.

"Оставаме с впечатление, че Западът, главно САЩ, е съучастник на терористите и е изфабрикувал тази история, за да му послужи като претекст за американската атаката на 7 април срещу военновъздушна база в Централна Сирия", посочи Асад.

Кадрите от предполагаемото химическо нападение в Хан Шейхун на 4 април шокираха света. Според Сирийския център за наблюдение на човешките права то е причинило смъртта на 87 цивилни, включително 31 деца, припомня АФП.

Асад отрече правителствените сили да имат нещо общо с атаката, твърдейки, че от 2013 г. режимът му не разполага с химически оръжия.

"Не притежаваме химически оръжия. Преди няколко години, през 2013 г., се отказахме от целия си арсенал. А дори и да имахме такива оръжия, никога не бихме ги използвали", заяви той.

В интервюто Асад заяви, че САЩ не са сериозни в търсенето на каквото и да било политическо решение в Сирия, а използват политическия процес в Женева, за да се притекат на помощ на бунтовниците, които губят позиции пред режима. Те искат да използват политическия процес като параван за терористите, изтъкна той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят