Хакери разбиха официалния профил на лондонската полиция в Twitter

Пътници в лондонското метро пострадаха след разпръскване на сълзотворен газ

Софийските бани – призрачни сенки от миналото Три десетилетия управниците на столицата спаха като къпани

Премиерът Борисов ще подкрепи кандидатурата на Кьовеши за европейски главен прокурор

Столичната библиотека представя документална изложба

Вучич: Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик

Актрисата Мария Бакалова, участвала в хитовата лента “Бащата”, пред “Труд”: Филмовата индустрия у нас се подобрява ежедневно

КЗП: Купувайте надуваеми предмети за плажа само от сигурни магазини

Откриха ново огнище на африканска чума в свинекомплекс в русенско село

Лондон: Британските кораби да избягват Ормузкия проток

Албанският президент: Гордея се с Харадинай и съм убеден в неговата невинност

Кола с турски граждани излетя от магистрала „Тракия“

Астронавтите с командировъчни, попълват митническа декларация Навършват се 50 години от кацането на Луната

Проверяват пазарите в София заради африканската чума

Мълния порази англичанин край Сандански, екип на ПСС го спаси

„Бащата” на екрана в Карлови Вари Кристина Грозева и Петър Вълчанов с нов фестивален успех

Режисьорите Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

През последните повече от десет години български филм не бе попадал в основната конкурсна селекция

Те са тандем – в киното и в живота. Така ги знаят по фестивалите – винаги заедно “двамата” – Кристина Грозева и Петър Вълчанов. Още от късометражния “Скок” (2012). А после дойде изключително успешният “Урок” (2014), който обиколи повече от 40 фестивала, събра почти толкова отличия, получи реално разпространение в редица страни от Европа, Азия, Америка. И стигна до номинация за наградата LUX на Европейския парламент.

Вторият пълнометражен филм при младите автори винаги е критичен и много често – препъникамък. Те обаче опровергаха това “правило”. “Слава” (2016) добави нова слава, след добре научения урок как се дебютира в голямото кино. И триумфира на над 50 международни фестивала с още толкова награди и реално разпространение в редица страни.

Така двамата защитиха не само професионалното си име, не само правото да снимат филми според собствените си разбирания за съвременно кино; но смело нарушиха неписаните правила на “трудното фестивално кино” и наложиха своя модел за добре разказан, четлив и разбираем сюжет, с реални, а не измислени конфликти от живота, при това поднесени винаги с премерено чувство за хумор в деликатния жанр на драмедията.

Фотос от филма.

Но, разбира се, не останаха в пасивна изчаквателна позиция докато узрее следващият им проект, а успяха да направят и детския телевизионен сериал “Островът на сините птици” (8 епизода), неотдавна излъчен по БНТ. Междувременно се оказа, че са приключили успешно и новия си игрален проекта “Бащата”, който преди още да е имал българска премиера, бе селектиран в основния конкурс на 54-ия международен кинофестивал в Карлови Вари (28 юни-6 юли 2019).

Фестивалът в Карлови Вари наистина е с висок престиж, но за съжаление, през последните повече от десет години български филм не бе попадал в основната конкурсна селекция. Сега сред 12-те филма от Белгия, Чили, Германия, САЩ, Турция, Великобритания, Китай, Филипините, Словакия, Испания и Словения, “Бащата” привлича сериозен интерес – веднъж заради извоюваното име на двамата режисьори, но и с качествата си, забелязани и оценени от акредитираните журналисти и професионалисти.

Филмът засяга една колкото обичайна житейска ситуация (самотата на възрастен мъж след смъртта на съпругата му), но и толкова сложна като индивидуална психологическа травма. Тъкмо в разработването на тази сложна тема, двамата режисьори, които са и сценаристи на своя авторски филм, успяват с добре градирано драматургично напрежение да защитят личното право за преживяване на загубата, за която няма универсална житейска рецепта. При това умно и с мяра преплитат в разказа сръчно включени моменти с деликатно чувство за хумор, без да нарушават общия доминиращ тон в разбираемо тъжния сюжет. За този добре намерен баланс изключително много им помагат прекрасните актьори Иван Савов (бащата) и Иван Бърнев (сина), които много достоверно, със своята проверена актьорска чувствителност уплътняват епизодите, без да се отклоняват от водещата линия на основната тема. Чрез техните персонажи се откроява четливото послание за смисъла и силата на всекидневното битие, което уви, е подвластно на смъртта, но пък същевременно е обречено на неизбежно житейско продължение. Така лаконично, но убедително прозвучава последната реплика на сина: “Ще ставам баща!” И цикълът на живота се затваря, сдържано дефиниран, без ненужни декларации и неуместен патос.

А така всеки зрител може да види себе си в собствената си житейска парабола, която не е отминала никого.

Очакваме с надежда обявяването на наградите при закриването на 54-ия международен кинофестивал в Карлови Вари, на 6 юли, събота вечерта.

И стискаме палци за “Бащата”!

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.