Баща пребил дъщеря си заради задигнати пари

Христо Христов бе доведен в съда с патерици. Според защитата му получил травми при опит да се самоубие, а според обвинението - при опит да избяга от полицията.

Съдът задържа под стража домашния насилник

Задигнати 2000 евро са станали причина за побоя, който баща нанесе над непълнолетната си дъщеря. Това стана ясно на заседание на Варненския районен съд, който по искане на прокуратурата задържа под стража Христо Христов.

На 1 март по обяд в семейния му хотел "Девора" в курортен комплекс "Чайка" край Варна той пребил 14-годишната Девора, която 3 дни се лекува в МБАЛ "Св. Анна". Съдебно-медицинската експертиза установила, че момичето има травми по цялото тяло, избит зъб и счупен нос.

45-годишният Христов бе арестуван, а прокуратурата го обвини в упражняване на домашно насилие и закана за убийство. Бащата е престъпил закона, докато е бил в пробация, след като миналата година е бил осъден два пъти - за нарушаване на ограничителна заповед и за закана за убийство.

Той и бившата му съпруга Ирина от 5 г. спорели ожесточено за правата над две от трите си деца - 8-годишния Христо и 14-годишната Девора. Те живеели при майка си в Сливен, но в началото на февруари Девора пристигнала във Варна и заявила пред социалните и пред полицията, че желае да остане при баща си. Тъй като той имал ограничителна заповед, девойчето завело дело срещу майка си, а Христо го записал на училище във Варна.

Най-голямата дъщеря на семейството Ванеса, на 16 г., дойде в съда, за да подкрепи баща си и заяви в кулоарите, че обвиненията спрямо него са много пресилени. От раздялата на родителите си момичето живее при Христов. То станало свидетел на скандала, който избухнал заради липсата на заделени за ремонт на хотела пари. Част от тях - 1200 лв., били намерени в един от учебниците на Девора. Тя обяснила, че другите пратила на майка си в Сливен и на приятелки, към които имала дългове, поясни защитата по време на заседанието.

Това вбесило баща й и той я връхлетял с юмруци и шамари, провесил я през терасата й я заплашил, че ще я убие. "Признавам си за стореното, но то е само половината от това, в което съм обвинен. Другото е украсено от майката.

Искам да се грижа за дъщеря ми Ванеса, която сега е сама, да работя и да издържам децата си", заяви пред съда Христов. Той бе доведен в залата с патерици. Според адвокатите му след побоя скочил от четвъртия етаж, за да се самоубие. Според обвинението обаче направил опит да избяга от повиканите полицаи. Получил и сърдечна криза, заради която лежал няколко часа в кардиология.

Свидетелските показания на Девора, майка й Ирина и други разпитани, както и събраните доказателства сочат, че Христов е съпричастен към престъпленията, за които е обвинен. Ако е на свобода той отново може да престъпи закона, както вече е правил, отчете съдът и наложи най-тежката мярка за неотклонение. Адвокатите на Христов обявиха, че ще я обжалват и ще настояват на клиента им да бъде направена съдебно-психиатрична и психологическа експертиза, която да установи дали е вменяем.

Коментари

Задължително поле