„Баща ми бояджията“ – първа майска премиера в Софийската опера

Светослав Николов
Калин Врачански начело на "гладната си челяд".

Десет дни остават до новата премиера на Софийската опера –  мюзикъла „Баща ми бояджията“ по едноименния музикален филм от 1974 г.  Продукцията се очертава мащабна, жизнена, зареждаща с енергия и със сладостно носталгично празнично настроение.

Действието се развива на 31 декември 1932 г. Калин Врачански е беден учител, многодетен баща, чиито 6 дечица ще останат гладни в Новогодишната нощ. „Подготвяхме премиерата на мюзикъла „Баща ми бояджията“ за Нова година, но пандемията ни попречи,“ обяснява режисьорът Пламен Карталов.

Прощъпалник на Калин Врачански в мюзикъла

Идеята да се прехвърли легендарният музикален филм от 1974 г. като мюзикъл на сцената на Софийската опера е на акад. Карталов. От първоначалния звезден състав на филма - Невена Коканова, Коста Цонев, Климент Денчев, Ицхак Финци, Джоко Росич, Невена Мандаджиева, Георги Парцалев, Иван Цветарски и др. единственият участник е Славчо Пеев, който сега отново влиза в старата си роля - на нечестния богат фабрикант Маринов. "Благодарен съм, че играя в този мюзикъл. Аз съм много пристрастен към този филм.“  Лентата на режисьора Стефан Димитров по сценарий на Васил Цонев, музика на Петър Ступел и с оператор е Христо Тотев години наред се излъчва по телевизията в Новогодишната нощ.

За зрители на възраст от 0 до 100 г. 

На мястото на Невена Коканова като съпругата на останалия без работа учител (Калин Врачански - за първи път с роля в мюзикъл) е младата звезда на мюзикъла Весела Делчева. Персонажът, в който трябваше да се въплъти Татяна Лолова, е поверен на Марияна Цветкова. „Това да замениш Татяна Лолова е пълен абсурд,“ коментира вагнеровата певица. „Това е първият ми мюзикъл – от десетилетия си мечтая за това, но съжалявам, че получих този шанс заради случилото се с Татяна.“

Ролите са много, но са кратки, както го изисква динамиката на мюзикъла, обяснява басът Димитър Станчев – той играе бедния братовчед-шлосер, който е измислил тарикатски начин да изкара някой лев за празника – продава бронзирани шишарки. В премиерния мъзикъл участват огромен брой артисти. Оперни певци, актьори, деца-артисти - само те са в три състава, тоест 18 деца от „Таласъмче“ с ръководител Димитър Костанцалиев и от детската вокална група на Таня Лазарова. Балет няма, обяви Пламен Карталов. Хористите на Софийската опера танцуват и пеят, както си му е редът в един истински мюзикъл. Подготовката им и хореографията на танците е в опитните ръце на Риолина Топалова.

Премиерата е на 8, 9 и 10 май

„Въпреки сюжета, цялото произведение в крайна сметка излъчва оптимизъм,“ обещава Пламен Карталов. Режисьорът уверява шеговито че новият мюзикъл е предназначен за публика на възраст от 0 до 100 г. Премиерните дни на сцената на Софийската опера са 8, 9 и 10 май. Спектакли ще има и на 18 и 19 май.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Изкуства