Баща садист преби 9-годишния си син и го върза бос за оградата на селско гробище

Снимка: Архив

Оплакване на школски директор отключило агресията на родителя, който е арестуван

Районна прокуратура – Пловдив образува бързо наказателно производство срещу 36-годишния Христо Ангелов от село Дуванлии (Община Хисаря), който пребил от бой 9-годишния си син Димитър, а след това го завързал за оградата на местното гробище.

Срещу родителя садист е повдигнато обвинение за извършено от него противозаконно лишаване от свобода на малолетно дете - престъпление по чл. 142а, алинея 3 във връзка с алинея 1 от Наказателния кодекс, за което законът предвижда лишаване от свобода от 3 до 10 години.

В хода на разследването е установено, че на 20 декември (сряда) Христо Ангелов е получил обаждане по телефона от директора на Основно училище „Христо Смирненски” в пловдивското село Житница, че малолетният му син Димитър не слуша в час и се закача със съучениците си. Третокласникът Митко бил доста буйно дете и директорът се заканил, че ако родителите му не вземат мерки, може да го изключат или преместят в друго училище.

Тази заплаха явно е отворила агресията на бащата и той решил да пристъпи към крайни възпитателни мерки. След като детето се прибрало в дома си около 16 часа същия ден бащата му нанесъл побой, като първоначално го удрял с шамари, а след като се уморил, използвал метален ръжен и дървена пръчка, която счупил на пет места по време на побоя. На детето били причинени множество телесни повреди, а свидетели на нанесения побой станали майката на детето Елена Боянова, с която Христо Ангелов съжителствал на семейни начала, както и двама от братята му.

След побоя бащата завлачил детето като куче по черен път до гробищния парк на село Дуванлии, където го завързал босо за оградата на гробището и го оставил там, като се прибрал в дома си да си пие ракията и се успокои.

Малолетният Димитър успял сам да се развърже, но останал на място, треперещ от страх, ужас и студ, но не смеел да се прибере вкъщи. В този момент край гробищата минал местен жител, видял ужасяващото състояние на детето и го откарал в медицински пункт в село Калояново за оказване на лекарска помощ. В момента момчето е настанено в детската клиника на Университетска болница „Свети Георги” в Пловдив, откъдето съобщиха, че няма опасност за живота му въпреки десетките рани по тялото.

Към настоящия момент по делото е разпитана майката на детето и се провеждат разпити на всички лица, очевидци на престъплението, назначени са съдебно-медицинска експертиза на детето, втора съдебно-медицинска експертиза на иззетите с протокол за оглед на местопроизшествие веществени доказателства, съдебна психиатрична експертиза на Христо Ангелов и комплексна съдебна психиатрично-психологична експертиза на малолетния Димитър, съобщиха от разследването.

Христо Ангелов е задържан за 24 часа и предстои прокуратурата да внесе в съда искане за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“. Продължават активни следствени и оперативни действия по делото, като са уведомени и социалните служби за случая. Според хората от Дуванлии 9-годишният Димитър е най-малкото, четвърто дете в семейството на Димитър Ангелов, който обаче не го признавал за свой син, въпреки че е биологичният му родител, най-вероятно за да може майката да взема социални помощи.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България