На 25 май 2019 да почерпят

Андрей Миронов – вечният Остап Бендер Може да е знак на Съдбата, но руският актьор се ражда и умира на сцената

„Лудогорец“ е шампион на България за осми пореден път

Тръмп изпраща още 1500 войници в Близкия изток заради Иран

МВнР: Няма информация за пострадали българи при експлозията в Лион

13 души са ранени при експлозията в Лион, сред тях и дете

Светлана Иванова от София: Плодолечението е вид изкуство Доктор Емилова е неговата муза, споделя музикантката

Експлозия в Лион, има ранени (СНИМКИ и ВИДЕО)

Славимир Генчев спечели конкурса „Биньо Иванов”

Шумен награди заслужили ученици, учители и студенти

Камбуров вече е кошмар №1 за „Левски“

Килограмът вече не е същият Тихата научна революция настъпи

Президентът Радев: Истинските дворци на България са нейните училища, университети и академии

Цвета Караянчева в базиликата Сан Клементе: Ние сме горди, че над 300 милиона славяни пишат на кирилица

БВП нараснал с 3.4% за година

Ръст на Брутния вътрешен продукт (БВП) растеж от 3.4% за година. Това сочи статистика на Националния статистически институт за последното тримесечие на миналата година сравнено със същия период през 2015 г.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 0.9% спрямо предходното трето тримесечие.

В ръководството на Евростат за тримесечните национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като:
„…най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки…”.

Експресните оценки за БВП представляват най-ранната картина на икономиката и се основават на предварителни налични към момента месечни и тримесечни данни за отделните икономически сектори. Те подлежат на последващи актуализации и ревизии, поясняват от НСИ.

Според експресните оценки за четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП в номинално изражение достига 25 361 млн. лева. Реализираната добавена стойност е 21 740 млн. лeвa.

pametnika-levski-1-820x510

Крайното потребление заема най-голям дял във формирането на БВП (81.2%), което в стойностно изражение възлиза на 20 600 млн. лева. Капиталообразуването е 5 431 млн. лв. и заема 21.4% относителен дял в БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно.

През четвъртото тримесечие на 2016 г. БВП по сезонно изгладени данни нараства с 3.4% спрямо същото тримесечие на предходната година. Брутната добавена стойност се увеличава с 3.1%.

Крайното потребление регистрира положителен икономически растеж от 0.9%. Бруто образуването на основен капитал отчита спад през четвъртото тримесечие на 2016 г. спрямо съответното тримесечие на предходната година с 1.5%. Износът и вносът на стоки и услуги се увеличават съответно с 9.1 и 7.8%.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. а ако от НСИ добавят и статистиката от 89-та, цена няма да имат….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.