БГ агнешко, вместо новозеландско тази година

Заради ситуацията с Covid-19 и забавените доставки от цял свят, българите ще купуват предимно наша продукция, а не чужда.

До 15 лева цена за килограм в магазина

Заради ситуацията с Covid-19 и забавените доставки от цял свят, българите ще купуват предимно наша продукция, а не чужда. Но заради контролно-пропускателни пунктове на входовете и изходите на областните градове хората няма да могат да пътуват до фермите, от където да си изберат агнешко. Но за да стимулират покупките от малките производства от бранша са предложили магазините у нас и големите хранителни вериги да изкупуват и предлагат агнешко месо, само от български производители. “Почти всички големи вериги склониха да направят това. Няма да има ситуация, като миналата година с вноса. Остана и по-малките търговци да предприемат и тази крачка”, заяви Симеон Караколев - съпредседател на Национална овцевъдна и козевъдна асоциация. Цените за Великден и Гергьовден ще са между 5 и 6 лева за килограм живо тегло, а в магазина около 15 лева.

Припомняме, че Държавен фонд земеделие (ДФЗ) отпусна 3,5 млн лв. помощ de minimis на кланици за компенсиране на част от разходите за транспорт, логистика, за да реализират българското агнешко месо на пазара. Единичната ставка е в размер на 7 лв. за едно дребно преживно животно.

Коментари

Задължително поле