БГ финансист се върна от САЩ заради изкуството

Най-новото място за съвременно изкуство в София преди месец отвори врати. Това е галерията Heart Gallery. Мотото на алтернативния арт проект е Follow your heАRT - игра на думи на английски, която комбинира българските “Следвай сърцето си” и “Следвай изкуството”.

Противно на очакванията създателят й не е художник, а 29-годишният Николай Николов, който има зад гърба си 9 години в САЩ като финансист в Ню Йорк. В България се връща точно заради изкуството. Досегът с него го одухотворява и затова Heart Gallery ще бъде свежият полъх в биснеса му, убеден е младият галерист.

В представите на Николай Николов галерията не е клишираното схващане за пространство, в което просто се показват картини, а начин изобразителното изкуство да стига до широката публика, с което да носи щастие и усет към красивото. За Николай стойностните картини не трябва да седят само в домовете на заможните хора, защото всеки трябва да има достъп до изкуство. Голяма част от българските творци не влизат в разбирането му за ново изкуство, но винаги е отворен за всеки, който покаже талант, модерност и нестандартно мислене.

“Искам да се преборя с това, че красивите картини са само за хората с пари, затова цената им трябва да е разумна. В този смисъл няма нищо грешно изкуството във всичките му форми да има и по-комерсиален смисъл, защото е начин за комуникация; това не може да стане, ако то е неразбираемо”, смята Николай.

В първата експозиция са включени картини на двама американски художници с общо ателие в Бруклин - 27-годишния Джеймс Голдстийн, чийто дядо е бил колекционер, и 24-годишния Броуди Питърсън. За тях изкуството е удовлетворение и забавление, не и средство за препитание. Част от средствата от продажбата на картините ще са социално значими каузи. Николай ще организира уроци по английски език за деца от домове за сираци с цел да бъдат по-подготвени за пазара на труда. Желанието му е да им помогне при тяхната адаптация, защото опитът го е научил, че оцеляват не най-силните, а най-приспособимите.

“Наистина важно е да се инвестира именно в образование и даренията за деца от социални домове да не се изчерпват предимно в дрехи и храна. Владеенето на чужд език, особено английски, би им помогнало да се справят успешно с предизвикателството да намерят доходоносна работа, за да излязат от изолацията, в която са са били досега”, споделя Николай.

Формулата на успеха

Съветите на приятели и познати да не прави галерия в България, защото може да изгуби напразно пари и време, го амбицирали точно за обратното - да не ги послуша и да докаже на себе си, че успехът е постижим, ако правиш всичко от сърце.

Николай вярва, че за да успее един човек, трябва да има необходимото количество неблагоприятни условия. Именно това според него помага в България да се развива комбинираното мислене, което пък прави българите ценни в чужбина.

“За да успееш, трябва да се мотивираш и да повярваш в себе си, иначе никой няма да повярва в теб. Пречки винаги ще има, но паднеш ли, трябва да се изправиш и отново да продължиш напред. Няма как да успяваш, ако не правиш всичко със сърцето си. То е като при готвенето - може да спазиш рецептата, но няма ли я дозата любов, не се получава”, смята младият галерист.

Амбиции и извън София

Николай е убеден, че само за няколко месеца арт проектът ще привлече кръг от талантливи художници, интериорни дизайнери и архитекти. Бизнесът му ще е повече онлайн, като галерията ще е като малък шоурум и място за срещи. И когато нещата потръгнат, ще открие и други галерии под същото име. Женева е желана дестинация, в която веригата би могла да има представителство.

Коментари

Задължително поле