БГ художник прави изложба на Луната

Всъщност скулптурите на Моно Петра ще правят компания на тази артинсталация, оставена от астронавтите в мисията Аполо 15. Това е статуя на “падналия астронавт” и табелка с имена.

12 скулптури на Моно Петра ще останат 8 месеца на спътника

“Откриването” на първата извънземна артекспозиция ще бъде предавано по цял свят

Български творец прави първата в историята на човечеството изложба на Луната. Разбира се, гости и откриване на вернисажа на лунната повърхност няма да има. Проектът на Моно Петра предвижда 12 скулптури да бъдат отнесени поставени на естествения земен спътник с редовен полет на военен товарен кораб.

“Скъпи приятели, за мен е огромна чест да ви съобщя, че през пролетта на 2020 г. 12 мои скулптури заминават на мисия до Луната. Това ще е първото разполагане на произведения на изкуството на друго небесно тяло - пише Моно Петра във фейсбук. - Товарен кораб със скулптурите ми ще кацне на неизвестно все още място. Произведенията ще бъдат извадени и разположени на лунната повърхност, където ще останат 8 месеца. Всичко това ще бъде документирано със снимки и видеоматериали.

Чувствам се извънредно горд, невероятно щастлив и доста притеснен - това несъмнено е най-голямото предизвикателство в живота ми на творец и човешко същество.”

Творби, озаглавени “Колело”, “Майка и баща”, заминават в космоса. Това е един артпроект, който иска да пресъздаде как би изглеждало изкуството на Луната. “Всички заинтересовани ще видят как би изглеждало изкуството на Луната. Идеята е да се види как ще се променят творбите ми по време на пътуването и как ще се трансформират,” каза той в интервю пред “България он еър”.

Творецът обясни, че вече преговаря нестандартното събитие да се излъчва на живо в цял свят. “Всички ме сметнаха за луд, но аз им показах, че не съм. Благодаря на медиите за възможността да разкажа за проекта си.”

Моно Петра има множество изложби както в страната, така и в чужбина. Негови картини са продавани на търгове по целия свят. “За себе си открих, че рисуването е единственото, в което съзнанието ми може да бъде насочено изцяло в молитва към Господ. Така рисуването ми се видя най-божественото от всички арт занимания,” пише за себе си авторът.

Коментари

Задължително поле