40 овце изгоряха в пожар в Берковица

Задържаха банкерка в Нова Загора за кражба на близо 400 000 лева

Шанън Дохърти: Ракът беше подарък

Машина откъсна китката на работник в Лом

Мъгла затвори всички бургаски пристанища

Цветанов: Предложението ни за връщане на преференциите е водено от обществения интерес, а не от ултиматумите на БСП

Дават 100 хиляди евро за мечтания дом 50 лв. на месец за охрана, видеонаблюдение и поддръжка на зелените площи

Намериха след 4 дни старец, пребит, заключен и ограбен Двама са задържани, изяснява се имат ли връзка с грабежа

Ради Лазарова: Свободна жена съм Приоритетите ми в момента са детето и работата, признава младата дизайнерка

Задигнаха 3860 лева от оборота на заведение в Търново Парите били в незаключена каса

Каракачанов: БСП смятат, че през парламентаризма може да си правят предизборна кампания

Разкриха срещите, в които „Верея“ играе съмнително

Преследван от полицията се самовзриви в Кайро

Волен Сидеров: Ще покажем, че сме коалиция, която ще изпълни управленския мандат

Меган Маркъл прелетя 5000 км заради парти, посветено на бебето й

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Прощъпулник по стара българска традиция спретна Центърът за ранно детско развитие в Шумен след като четири от малките му възпитаници проходиха успешно под грижите на специалисти. Три момченца и родената само 700 грама Радостинка зарадваха в сряда родители и гости. Ритуалът мина по всички традиции с търкулната пита, първи стъпки и избор на любим предмет от децата.

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Радостинка се родила едва 700 гр. преждевременно в 6-ия месец от бременността и оживяла по чудо, споделят специалистите от Центъра за ранно детско развитие. Дошла при тях, защото родителите се притеснели, че е вече на 1 година, а не пълзи и не иска да стъпи на крачетата си като другите деца на същата възраст. Само за 2 месеца интензивна рехабилитация, момиченцето вече прави първите си самостоятелни крачки.

Другият проходил – Сюлейман е от приемно семейство и поради забавяне в двигателното развитие, не можел да се изправя и да сяда сам. „Посещенията в центъра започнаха с изграждане на емоционална връзка с детенцето и приемната му майка, след това терапията продължи с активна гимнастика“, разказа рехабилитаторката Елза Жендова. Резултатите идват с помощта на изпитани методики на Бобат, Войта, аналитична гимнастика. След месец се появяват и първите самостоятелни крачки на хлапето, което всички в центъра галено наричат Съни. Сега е на година и половина и очаква своите нови родители.

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Никола също е на 1,5 г., роден е с деформация на двете стъпала, с повишена подвижност на ставите и намален мускулен тонус. Идва в центъра преди 2 месеца, защото не се изправя и няма самостоятелна походка. В залата за рехабилитация, момченцето и майка му се обучават с игри. Процедурите се повтарят и у дома, и след месец идват първите уверени стъпки. Четвъртият герой е момченце със синдрома на Даун. Заболяването е свързано с намален тонус на мускулатурата и това забавя двигателното развитие, обясни кинезитерапевтът Ивайло Гогов. С подходящи игрови раздвижвания, детето наваксва изоставането. Сега Дорук е на година и 7 месеца и върви. С него работи и логопед, за да се появят първите думички.

61 деца от община Шумен от бебета до 7-годишни и 50 родители получават подкрепа от специалистите в Центъра. Грижата е безплатна. „Ранната терапия е много важна и решаваща за по-нататъшното развитие на децата и за преодоляване на двигателните, говорните и поведенческите им нарушения. Целта е семействата да бъдат подкрепени и да получат съвети как да се справят с ежедневните трудности“, казва ръководителят на Центъра Пенка Атанасова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.