В Якутия измериха -67 градуса по Целзий

Появи се нов свидетел на убийството на Петър Христов

Министър Ангелкова разговаря с ръководителя на Световната организация по туризъм

Украинският парламент отказа да обяви ЛНР и ДНР за терористични организации

Сърбин и албанец разследват убийството на Оливер Иванович

Евродепутатите обсъждат влиянието на руската пропаганда

Еврокомисията опроверга поредна лъжа за „Труд”

Диктатурата на пролетариата, Народния съд и Възродителния процес влизат в 10-и клас

Любители откриха нова планетарна система Всички небесни тела са по-големи от Земята

7 жертви при катастрофа на колумбийски военен хеликоптер

Ключът към дълголетието са ядките и бобовите храни Проучването проследява живота на над 100 000 души

Борисов представи приоритетите на българското председателство пред парламентарната група на ЕНП

София започва разплитането на казуса с Витоша Общината създава междуведомствена комисия, която да намери изход от ситуацията

Съседка на трите жени от къщата на ужасите в Свищов: Като деца момичетата бяха даровити, пишеха стихове и рисуваха

Летим до Баку за 29 евро Всеки вторник ще има полети до София и до столицата на Азербайджан

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Снимки: Цветелина Георгиева

Прощъпулник по стара българска традиция спретна Центърът за ранно детско развитие в Шумен след като четири от малките му възпитаници проходиха успешно под грижите на специалисти. Три момченца и родената само 700 грама Радостинка зарадваха в сряда родители и гости. Ритуалът мина по всички традиции с търкулната пита, първи стъпки и избор на любим предмет от децата.

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Радостинка се родила едва 700 гр. преждевременно в 6-ия месец от бременността и оживяла по чудо, споделят специалистите от Центъра за ранно детско развитие. Дошла при тях, защото родителите се притеснели, че е вече на 1 година, а не пълзи и не иска да стъпи на крачетата си като другите деца на същата възраст. Само за 2 месеца интензивна рехабилитация, момиченцето вече прави първите си самостоятелни крачки.

Другият проходил – Сюлейман е от приемно семейство и поради забавяне в двигателното развитие, не можел да се изправя и да сяда сам. „Посещенията в центъра започнаха с изграждане на емоционална връзка с детенцето и приемната му майка, след това терапията продължи с активна гимнастика“, разказа рехабилитаторката Елза Жендова. Резултатите идват с помощта на изпитани методики на Бобат, Войта, аналитична гимнастика. След месец се появяват и първите самостоятелни крачки на хлапето, което всички в центъра галено наричат Съни. Сега е на година и половина и очаква своите нови родители.

Бебе 700 грама проходи бързо, водено от специалисти

Никола също е на 1,5 г., роден е с деформация на двете стъпала, с повишена подвижност на ставите и намален мускулен тонус. Идва в центъра преди 2 месеца, защото не се изправя и няма самостоятелна походка. В залата за рехабилитация, момченцето и майка му се обучават с игри. Процедурите се повтарят и у дома, и след месец идват първите уверени стъпки. Четвъртият герой е момченце със синдрома на Даун. Заболяването е свързано с намален тонус на мускулатурата и това забавя двигателното развитие, обясни кинезитерапевтът Ивайло Гогов. С подходящи игрови раздвижвания, детето наваксва изоставането. Сега Дорук е на година и 7 месеца и върви. С него работи и логопед, за да се появят първите думички.

61 деца от община Шумен от бебета до 7-годишни и 50 родители получават подкрепа от специалистите в Центъра. Грижата е безплатна. „Ранната терапия е много важна и решаваща за по-нататъшното развитие на децата и за преодоляване на двигателните, говорните и поведенческите им нарушения. Целта е семействата да бъдат подкрепени и да получат съвети как да се справят с ежедневните трудности“, казва ръководителят на Центъра Пенка Атанасова.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.