Бежанци запалиха част от лагер на остров Хиос

Снимка: Архив

Непрекъснато се увеличава броят на бежанци и мигранти, които ежедневно пристигат на гръцките острови. Жителите в близост до лагерите, протестират срещу поведението на мигрантите. Последният инцидент е на остров Хиос, където чужденците запалиха част от лагера.

Само намесата на специалните части за борба с безредиците успя да овладее напрежението в бежанския лагер на остров Хиос. По неизвестна причина, бежанците започнаха да палят временните жилища, в които са настанени. Хвърляха камъни срещу пожарникарите. Няма пострадали.

Тези прояви в бежанските лагери настройват гърците срещу присъствието на мигрантите по островите. На остров Хиос, където непрекъснато пристигат бежанци и лагерите са препълнени, едновременно се провеждат както антирасистки демонстрации, така и протести срещу всички чужденци на острова.

В Ореокастро, до Солун, се организират протести срещу „ислямизирането на Гърция“. В тях участват както анархисти, така и крайнодесни елементи, ръководени от партията „Златна зора“. Достигна се до сблъсъци с полицията.

По данни на министерството по миграцията в Гърция бежанците и мигрантите са вече над 60 хиляди, като основният проблем остава на гръцките острови в Егейско море. Притокът намаля в сравнение с миналата година, но мигрантите са двойно повече, отколкото може да приемат бежанските лагери. Съгласно европейското споразумение, те нямат право да напускат островите, докато не получат решение за бежански статут. Само на три острова има над 14 хиляди души.

Кметовете на гръцките острови предупреждават, че напрежението е на пределна граница и се страхуват от избухване на безредици.

/БНР/

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа