Безводие тормози община Свищов заради чести аварии на калпав водопровод за 2 млн.лева

Кметът на крайдунавския град Генчо Генчев: Вода има, но тя не може да стигне до над 30 000 домакинства

В Свищов има вода, но тя не може да достигне до над 30 000 домакинства заради калпав водопровод, в който са закопани над 2 млн.лева. Преди броени дни по случая е образувано досъдебно производство срещу неизвестен извършител в Специализираната прокуратура. При разследването се оказало, че старият водопровод на крайдунавския град е бил подменен с некачествени турски полиетиленови тръби, които са предназначени за поливни системи. Те не издържат на голямото налягане при подаването на вода за потребителите и непрекъснато се пукат като месечно стават по над 70 аварии. Това съобщи кметът на община Свищов Генчо Генчев.

Той допълни, че сагата е от над 10 години. От местната администрация дълго време са се опитвали да водят преговори с фирмата-изпълнител „ВТ инженеринг“, но проблемът все още не е разрешен.

„През 2010 г. е изграден нов магистрален водопровод, полиетиленов, тъй като водозахранването в Свищов се извършваше до тогава по стар метален водопровод от 60-те години на миналия век. Проблемите с водоснабдяването започнаха още с изграждането на новото съоръжение, като то работи едва половин година. Заради честите аварии и течове, щетите са за над 300 000 лева. Сега търсим и 3 млн.лева за ремонт на ремонтирания водопровод”, изтъкна Генчев.

Градоначалникът обясни, че основният проблем е, че тръбите са некачествени, а проектът не е изпълнен добре. Към днешна дата магистралният водопровод не е доведен в експлоатация.

„През 2015 година Община Свищов стана асоцииран член и се присъедини към ВиК „Йовковци“-Велико Търново, но от дружеството отказаха да приемат водопровода, тъй като той не е в експлоатация и всеки опит да бъде пуснат в действие е безуспешен, защото се регистрират аварии. В момента авариите са десетки, а всеки опит да се достави вода по него трае не повече от 2 седмици. От 2016 г. , водим кореспонденция с различни институции и си търсим правата от фирмата-изпълнител. Направени са много срещи, но в началото те отказваха да извършват гаранционните обслужвания на водопровода, след което с много трудности подмениха няколко проблемни участъка“, разказа Генчев.

По думите му в началото на тази година 8-годишният гаранционен срок на водопровода е изтекъл, а фирмата-изпълнител отказала да го поднови.

„След като проблемите бяха установени от експерти, веднага сезирахме Районна прокуратура-Свищов и Окръжна прокуратура-Велико Търново. През 2016 г. започнаха преписките, а през 2017 г. и двете инстанции доказаха, че има безотговорно и безстопанствено отношение по случая с изграждането на водопровода. Тъй като се касае до публични средства в изключително голям размер преписките бяха предоставени на Специализираната прокуратура през 2018 г. В двете преписки са посочени лицата, които са отговаряли за изграждането и изпълнението на проекта, както и за усвояване на средствата. Едва в сряда /б.а.22 януари/ получихме информация, че е започнато досъдебно производство за извършена безстопанственост по казуса. Срокът за приключване на проверката е до края на февруари“, информира Генчев.

Той е категоричен, че вече са събрани допълнително доказателства и изрази надежда, че до март отговорните лица ще си понесат последствията.

Високото съдържание на манган в питейната вода също е бич за Свищов. Общинската управа търси средства за пречиствателна обезманганителна станция, с което да бъде решен един от основните проблеми с качеството на водата. За изграждане на съоръжението ще са необходими около 7 млн.лева.

Коментари

Задължително поле