На 19 ноември 2018 да почерпят

Откриха откраднат през 2012 г. шедьовър на Пикасо в Румъния

Мей: Оставка няма да улесни Брекзит Призивите за оттеглянето на премиерката не стихват

Кола блъсна и уби пешеходец на входа на Южния парк в София

Каракачанов: От войните между правителство и президент губи държавата

Българин е арестуван при протестите срещу цените на горивата във Франция

11 деца – жертви на интернет тормоз всеки ден Все повече са случаите на сексуална експлоатация в мрежата

Стоичков на „Златната топка“

Военен №1 ген. Андрей Боцев: Заплатите за 2018 г. няма да се увеличават

Катастрофа с участието на български автомобил в Македония, един човек е ранен

Хаос на пътя, дрифт пред парламента (обзор) Шепа протестиращи затвориха границата с Гърция, блокираха Бургас и магистрала „Тракия”

Полският премиер: Русия може да нахлуе в Украйна след пускането на „Северен поток 2“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 19 януари 2018

Мини-Меркел иска квота за депутатки Анкета й даде преднина за лидерския пост в ХДС

13 хил. на месец ползват нощен транспорт Догодина София решава дали да продължи услугата

Бездомните кучета – грешка, която се плаща с човешки живот

Проблемът с бездомните кучета в България непрекъснато се задълбочава и вече от десетилетия не се намира решение.

През зимния сезон рязко се увеличават случаите на хора, изплашени, нападнати, ухапани или направо убити от улични кучета.

Преди дни бях потресена от новината “Кучета разкъсаха възрастна жена в Козловец. 85-годишната жена излязла пред къщи и срещу нея се втурнали 4-5 кучета, които започнали да я хапят по лицето и шията и разкъсали сънната й артерия. Съседи чули виковете на жената, но докато се притекат на помощ, тя починала. В селото се говори, че кучетата са домашни. Криминалисти ще изясняват на кого са животните. Води се разследване.”

По никакъв начин не обвинявам кучетата, които са извършили тази жестокост, но как ли се чувстват стопаните им – хората, които ги отглеждат и се “грижат” за тях? Тази загуба на още един човешки живот е недопустима. Когато се изправяме очи в очи с подобни тежки проблеми, не може да бъдем равнодушни към човешката трагедия и реалната липса на адекватна реакция от местните власти.

Аз обичам кучетата, но винаги съм била за това да не се допуска да скитат по улиците безстопанствени.

Да обичаме любимите си животни е прекрасно, но не е достатъчно условие – трябва стопаните да поемат абсолютно сериозно цялата голяма отговорност за отглеждането на любимците си.
Грижите и ангажиментите са много, но е недопустимо недобросъвестни граждани да изхвърлят домашните си животни на улицата, когато им писне от тях или ако нямат средства да ги хранят или да ги обгрижват правилно.

България плаща твърде висока цена за бездомните кучета. Общините отпускат средства за изграждане на приюти, храна, лекарства, консумативи, заплати за персонала, който се грижи за тях и др. Колкото повече се дават, толкова повече се харчат. Ставаме свидетели на поредния български абсурд – как едно общинско дружество, което се издържа от проблема “бездомни кучета”, ще има мотив да го разреши трайно! Защото отново стигаме до една много важна, но липсваща част от администрацията ни – контрол върху начина на разходване на средствата.

Как да се реши проблемът с уличните кучета?

Безотговорността на недобросъвестни стопани на домашни животни трябва да бъде наказвана.
Трябва да преразгледаме приоритетите си – човешкият живот и здраве срещу бездомните кучета. Уви, нещата са стигнали до този критичен момент.

Кучетата са преносители на много заболявания.

България е на първо място в ЕС по заболеваемост на децата от кучешка тения (безпризорни и домашни кучета се разхождат на детските площадки, което е недопустимо). Често пясъчниците, в които играят децата, кучетата използват за тоалетна, което е рисков фактор, водещ до зарази и заболявания.
Последните данни показват, че в България заболеваемостта от кучешка тения е 50% от цялата в ЕС, другите 25% се падат на Румъния, а останалите 25% се разпределят в другите държави членки.

Бездомните кучета разпространяват бълхи, кърлежи, краста и най-страшното – кучешка тения. Разнасят вирусни инфекции и бяс. Особено опасни са техните изпражнения, които са рисков фактор за хората.
През размножителния период стават агресивни. Особено уязвими са децата, защото са беззащитни. Те нямат и нагласата на голям човек да внимават, като видят насреща си бездомно животно.
Четейки призиви от организации, защитаващи правата на животните, оставам с впечатлението, че бездомните кучета имат повече права от българските граждани. Поправете ме, ако греша, но не поставям знак за равенство между сигурността, неприкосновеността, здравето и достойнството на едно животно и на едно човешко същество.

Според експерти, с които се консултирах, съществуват организирани групи от хора, които имат значителен материален и финансов интерес от бездомните кучета. Какви са тези групи аз няма да коментирам, защото всички ги знаят, но губещите в случая сме всички ние, българските данъкоплатци, които трябва с парите си да се грижим за болни, нахапани, уплашени, унизени и безпомощни хора. А уж от нашите пари се отделят средства за справянето с проблема “бездомни животни”.

За година са нахапани 4000 души, като тази статистика е на база поставени противобесни ваксини.
Задължение на държавата и общината е да няма бездомни кучета в градовете и селата. Задължение и отговорност на всеки човек е да разбере, че давайки храна на животните без дом, реално не се грижи за тях, а постъпва безотговорно към тях и към всички останали български граждани.

След като отново загина жена, разкъсана от кучета, всякакви съображения за грижа на животните са излишни.

Като част от голямата европейско семейство е време да погледнем към добрите практики. Очевидно е, че поредните промени в Закона за закрила на животните не работят. Или поне не работят в защита на хората.

Кой да носи отговорност

Последните 27 години на т.нар. преход, а всъщност реален управленски хаос, научиха хората да не носят отговорност за действията си. Бедността и жалкият начин на живот, който всички политически и социални експерименти направиха, накараха много домакинства да изгонят домашните си любимци, което всъщност е огромната част от проблема. Затова ни е нужна съвсем нова законодателна рамка, строг контрол и преосмисляне на досегашния сгрешен модел – цели общински фирми да се изхранват от проблема “бездомни кучета”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (23)

 1. А домашните кучета къде се изхождат, пак в пясъчниците на децата, по градинките и парковете където играят малчуганите така ,че да не обвиняваме уличните кучета за всички беди.

 2. Ани хубаво ,ама пак всичко опира до морал ,аз сам съм свидетел ,как като има шайка за прибиране на бездомни кучета ,някой хора набързо ги прибират в домовете си ,за да ги пуснат на улицата после пак ,защо?Другия гаф на обществото ни е да се хранят кучета на спирките сутрин ,където чакат хора или да се вземат и пускат непрекъснато и безотговорно след като са ни омръзнали!И това се прави от зрели хора ,възпитани отпреди 27 години от времето на комунизма ,е какво да правим с тях тогава??

  1. Ти май нещо искаш да кажеш но не можеш да си свържеш мислите. Аз нищо не разбрах. Явно си от хората на които щом нещо не им харесва е комунистическо.

 3. ОТ ЕВРОПАТА ЗАБРАНИХА ДА СЕ УБИВАТ. КУЧЕТАТА ЖИВИ . ХОРАТА МЪРТВИ И НАХАПАНИ.
  ЕВРОГЕЙСКИ ЦЕННОСТИ. СЛУШАМЕ ГИ РЕДОВНО ПО ТВ.

 4. Същата картинка както с мигрантите, един проблем умишлено се подценява, докато се се стигне до изстъпления. Бавно, но сигурно ще си възвърнем ценностите променени от краварски и еврогейски емисари. Трябва ли да бъдем нахапани много жестоко преди това за да се сепнем ? Колкото по-рано се осъзнае, по-добре. Пак идват избори, няколко пъти .!.

 5. Защото българите са тъпи животни които четат Петьо Блъсков и се радват на себе си = Бойко и педала Делян Пеевски който го ебе охраната му в Дубай

 6. НЯМА ПО-ЛЕСНО НЕЩО ОТ ТОВА ДА ИЗМАМИШ БЪЛГАРИНА !
  няма как да откраднеш от социалните помощи, затова всички кучешки приюти са на общините и отпусканите пари за обгрижване на кучетата всъщност се използват от кметовете по време на избори за закупуване на цигански гласове…

 7. Султанке, иди в Атина и виж как на всяка крачка се разхождат огромни кучета, повечето бездомни. Но не са агресивни, защото не са ритани и гонени. Пред магазините имат купички с храна и вода. значи може и така. Та, иди и виж и тогава кажи, че лъжа или не съм прав. Ще ги видиш и на Акропола между туристите. Ако искаш да гледаш, де.

 8. Да се легализира отстрела им и ловците да имат задължение да представят в ловното по 2 чифта уши преди да заверят билета. Само за година проблема ще се реши кардинално. И я по селата някой си пусне кучето, я изчезнало. За тези дето редовно ги хранят – глоба 1000 лв.

  1. Предлагам, за да е по-драматично и назидателно да се прави публичен разстрел!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
   Вие луди ли сте бе, хора?

 9. Съгласен съм с предишния коментар. Това е единственият начин.

  1. А какво да правим с хората, който си вземат животно през пролетта, за да пази вилата и на есен го изхвърлят, а следващата пролет същото, ама с друго куче? Не са ли те тези, които допринасят за проблема? Как никой не се е сетил да измисли начин като изхвърлят кучето на улицата и то да изчезва като дим, а има наглостта да се бори за живота си? Къде е отговорността на ХОРАТА?

 10. Начина е друг – приюти за бездомните кучета, и ако до 1 седмица не се появи желаещ да ги вземе у дома – приспиване. Строг контрол по цялата верига – улов, съдържание, приспиване, изгаряне. Така се прави по цял свят. А ние ги кастрираме и ги оставяме да си скитат. Да, ама като пропуснеш едно се раждат 10 нови. А за домашните – вграден чип. И ако се хване куче с вграден чип на улицата – здрава глоба за собствениците.

 11. Браво на бореца срещу комунизма КРАСИМИР!Хората възпитани преди 27 години,при комунизма,пускали кучетата си по улиците.Красимире,тогава нямаше скитащи,бездомни кучета.Хората рядко отглеждаха кучета по дворовете си,защото нямаше нужда.Оградите бяха само проформа,декоративни.Вратите не се заключвана.Така че,колкото и да се напъваш,с този коментар просто показваш ниската си интелигентност.Типично по нашенски:създаваме проблеми и после набелязваме мерки за тяхното преодоляване.

 12. В България кучета, цигани, мечки и евреи имат повече права от хората.

 13. “Трябва да преразгледаме приоритетите си – човешкият живот и здраве срещу бездомните кучета. Уви, нещата са стигнали до този критичен момент.“ Tова отдавна трябваше да стане, а и вече се изморихме да чуваме “трябва“. Пише се – през последните 5 г бездомните, нарочно държани по улиците кучета, намаляха с 50%. Едни бяха прибрани от милостиви стопани, други бяха отведени в приюти, а трети бяха приспани. Работим в тая насока и до няколко години ще се опитаме да ликвидираме проблема като ви уведомяваме за работата си, всеки 3 месеца. Как може по света да няма бездомни кучета. В Куба напр се използват да ни проверяват багажите за дрога. На летището около струпаните ни дисаги се появяват 2 красиви умни подготвени кучета и спокойно подушват дисагите. Кучетата са дружелюбни и приятелски настроени:) В Атина ние не видяхме бездомни кучета, но видяхме бездомно котки на островите, особено на фалегандрос. Качваха се на масичката ни на терасата, ние се оплаквахме на мениджърката, тя беше българка, тя го гонеше, но те пак се връщаха и ни подяждаха закусчиците. Да Горо е абсолютно прав:) преди 27 г по домовете редко се държаха кучета, котки също. Нямаше такава “мода“. Та чакаме резултати и по-бързо. Проблема не е труден за разрешаване…всички го знаем

 14. Имаме съсед който редовно трови помиярите из махалата. Всички го знаем и го поздравяваме. Да е жив и здрав и ние и децата ни покрай него!

 15. Да се отглежда животно е голяма отговорност особено в градски условия по апартаментите. По този начин криворазбраните природолюбители тормозят не само своите съседи като вдигат шум в жилищните блокове, но и самите животни.Отдавна зелените площи/за които толкова се протестира/ в градовете са се превърнали в кучешки тоалетни, а и са много малко стопаните които почистват след тях.След като падна снега по улици и пътеки е осеяно с кучешки екстременти, няма как да усетиш снега, всичко е минирано.Причината да има бездомни животни е в самите нас.

 16. Съгласна съм! Да има приюти , до месец никой не осинови ли кучето – евтаназия! Нямат място на улицата !

 17. Няма място за приоритети.Писан ми да виждам всекидневно на улицата грозни псета-опърпани,одърпани и миризливи.Не са хубава гледка.Забранено от европата,но те там имат здрави закони и нямат бездомни кучета.Това не са постигнали с кастрирай и върни,което са ни наложили.Не бедният и жалък живот за виновни за това,а безнаказаността,която застрашително се шири.Никой не носи отговорност за нападнати и нахапани хора, но организации за защита на тези грозни животни-колкото щете.Дори и нападнатите хора са виновни според тяхното изкривено съзнание,които хора са длъжни да се съобразяват с глутинците по улиците,сякаш това е тяхното царство.Сега за въпроса откъде идват тези ненужни животни.Страници за домашни любимци из цял фб.Който влезе вътре,има уникалния шанс да стане свидетел на много приютени животни.В това на пръв поглед няма нищо лошо-хората са го прибрали от улицата.Някои от тях и кастрирали,няма нужда да размножава некачествените си гени.Но там ставаме свидетели и на немалко животни,които са с неясен произход,а дори и да са с ясен произход,хората са ги размножили.Из интернета има стотици обяви за продажба на такива животни.Има стотици обяви и за търсене на партньори на такива животни.Питам аз тогава,защо има все пак хора КУЧКАРИ,които си размножават грозните животни,когато по улиците има толкова много за приютяване или осиноване,както самите те обичат да се изразяват?Защо се агитират и обвиняват хората,когато самите кучкари не са добър пример,дори и в публичното пространство?С какви очи пишат и коментират,че кучетата са на улицата заради такива като нас,които нямаме нито едно?Следователно ,проблемът е в тях,не в хората,които не обичат и нямат куче,нали?Ама очи за писане и обвинителни коментари имат.Проблемът ‘улично куче’ е вина само на кучкарите-хора,които имат тези животни.А хората,които нямат,те не вземат,следователно и не изхвърлят.И не са длъжни на никой.

 18. Кой има грижата да почиства изпражненията/заразите/ по улиците на градове и села , според закона за скитащите хищници/кучета/,които са най- големите приносители на зарази….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.