Безлихвен заем от 3 млн.лв. спасява Община Велинград от фалит

Местният парламент прие финансов оздравителен план за периода 2017-2019 година

Община Велинград ще се спаси от надвисналия фалит заради необслужени стари задължения още от времето на бившия кмет Иван Лебанов, с безлихвен заем от 3 млн.лв. от републиканския бюджет. Предложението е на сегашния градоначалник на СПА столицата на Балканите д-р Костадин Коев и получи подкрепата на общинските съветници в местния парламент, където бе гласуван оздравителен финансов план за периода 2017-2019 г. Документът е базиран на анализ на текущото състояние на местната хазна и съобразен с причините за затрудненото положение. Оздравяването се налага, за да може Община Велинград да се самоиздържа и да спре генерирането на нови задължения към доставчици, държавни институции и частни лица, обосновават се от екипа на д-р Коев.

Парите от 3-милионния кредит ще бъдат разходвани в 2 направления - 1 517 441 лв. ще отидат за разплащане на стари задължения към доставчици, натрупани до 31 март 2017 година. Оставащите средства в размер на 1 482 559 лева пък ще послужат за изплащане на задълженията за отчисления към РИОСВ, натрупани в периода от 2011 до 2015 година. За сумата вече има издаден акт от НАП за установяване на задълженията, натрупани от тоновете отпадъци, които е декларирала общинската администрация. Кметът Костадин Коев уточни, че с парите от 3-милионния заем няма да са разплащат задължения към сметопочистващото дружество "Еко Титан". Причината за това негово и на екипа му решение е, че все още очаква докладът на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция) по казуса с комуналната фирма. Неразплатените задължения за 256 348 лв. (без тези към Еко Титан ЕООД, Айрамед ООД и Евинис ООД, за които са в ход заведени дела), ще бъдат погасени до края на 2017 г. с ефекта от мерките по приетия план за финансово оздравяване, допълниха от управата на курортното градче.

За да се стигне до отпускането на поискания безлихвен заем от 3 млн.лв. на Община Велинград, Министерството на финансите трябва най-напред да одобри оздравителния план за периода 2017/2019 г., гласуван от местния парламент. Такита кредити от МФ за финансово оздравяване на общините бяха отпуснати на Перник - 4 млн.лв., и Белово - 2 млн.лв. В средата на 2016 г. се въведе процедура за спасяване на кметства пред фалит, след като влязоха в сила промени в Закона за публичните финанси. В листата на общините с финансови затруднения по закон попадат онези местни власти, които отговарят на поне 3 от общо 6 показателя, посочени в закона. Те са например плащанията по дълговете им да надвишават 15% от собствените приходи + изравнителната субсидия, задълженията за разходи в края на годината да надвишават 15% от средногодишния размер на разходите за последните 4 години и др.

Влизането на дадена община в списъка не означава автоматично, че тя ще бъде "спасявана" от държавата. Тя започва процедура за оздравяване за период от 1 до 3 години, през които "да стегне коланите" чрез подобряване на събираемостта или вдигане на данъците, намаляване на разходите и дълговете или други мерки. Ако е налице трайна тенденция за подобряване на финансовото състояние на общината, правителството може да отпусне субсидия, с която заемът от бюджета на практика се опрощава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България