Безпаметното напиване е най-разпространено сред непълнолетните

Напиването до степен, в която не можеш да си спомниш нищо от това, което се е случило предната вечер, е най-разпространено сред непълнолетните. Това сочи ново проучване, публикувано в специализирано издание, пише сп. „Тайм“.

В проучването професорът по психиатрия от Калифорнийския университет Сан Диего Марк Шукит и колегите му разглеждат данните, получени от изследването на 1402 употребяващи алкохол тийнейджъри в Англия, на възраст между 15 и 19 години. Учените констатират, че в тази възраст 19, 90% от тийнейджърите се напиват до степен на безпаметност.

Най-голям процент от потърпевшите са момичета – вероятно поради по-ниското им тегло, и фактът, че в организма си имат по-малко вода, която да разреди алкохола. Напиването до безпаметност е характерно за търсещите сензация деца, тези с по-импулсивно поведение, недобросъвестните или тези, които имат приятели, прекаляващи с алкохола, както и с други субстанции.

Безпаметното напиване се смята за нещо забавно, но не и за нещо опасно, казва Шукит.

По думите му до това състояние се достига, когато някой пийне над допустимите граници. Смята се, че алкохолът е депресант и когато дозата е по-висока, може да увреди паметта.

Характерно при безпаметното напиване е, че хората са в съзнание, но изглеждат тревожни и опиянени. Мозъкът им не оставя дългосрочни спомени. Ако попитате човек в такова състояние какво му се е случило 10 мин. по-рано, той няма да си спомня.

Все още няма изследвания как точно влияе това на мозъка, но със сигурност се знае, че ефектът не е положителен. Известно е, че високите нива на алкохол в кръвта могат да предизвикат проблеми с паметта в дългосрочен план.

Според Шукит тежкото пиянство може да ни докара доста неприятности. Когато сме прекалили с алкохола, се увеличава вероятността да предизвикаме различни инциденти, побои, или да направим неща, за които по-късно може да съжаляваме.

Според предварителните данни от проучването британските студенти пият значително повече от американските.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл