Безплатен скрининг за риска от туберкулоза в УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив

Безплатен скрининг за риска от туберкулоза и „Седмица на отворените врати” организира от 11 до 15 септември отделението по фтизиатрия на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив. В петте дни на кампанията ще се извършват безплатни медицински консултации, а на пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания , съобщи началникът на отделението д-р Веселин Давчев.

Целта е да се повиши информираността по отношение на туберкулозата, като същевременно с това всеки пациент получи достъп до здравни услуги, а желаещите да се включат в безплатния скрининг трябва да го направят във времето от 8 до 13 часа от понеделник до петък следващата седмица в отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги” на бул. „Пещерско шосе“ 66А.

Кампаниите се провеждат 4 пъти в годината. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза – тя преминава безсимптомно при инфектираните лица. При нея не се наблюдават клинични, микробиологични или рентгенологични данни за наличие на активно туберкулозно заболяване.

”Макар че хората с латентна форма на заболяването не проявяват явни симптоми на активна туберкулоза и не са носители на заразата, те могат да бъдат окачествени като постоянни резервоари на инфекцията. При някои от тях има повишен риск от развитие на активно заболяване и те могат да станат източник на инфекция”, обясни д-р Давчев.

Бързото диагностициране и адекватното лечение на болните с активна туберкулоза са от първостепенно значение за осъществяване на контрол над коварното заболяване. Също така трябва да се проследи и състоянието на лицата, които са били в контакт с болния от активна туберкулоза. Ранното откриване гарантира не само излекуване на вече заразените, но и прекъсване на веригата на предаване на болестта, подчерта д-р Веселин Давчев.

През последните години кампании като „Седмица на отворените врати“ се доказват като добра практика за откриване на случаи с туберкулоза, защото позволяват своевременно предприемане на мерки за хоспитализация, лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекцията, обясняват още от Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве