Безплатен спорт и евтин театър за пенсионерите

Възрастните хора ще имат безплатен достъп до Открития фитнес на стадион №6 в НСА. Снимка: Булфото

Социалното министерство предлага стратегия за активен живот

Намаление до 40% за море в Несебър

Ще могат да се разхождат свободно в парка на Национална спортна академия

Безплатен спорт и билети за театър са част от идеите, залегнали в Националната стратегия за активен живот на възрастните хора в България. Тя е качена за обществено обсъждане, а вносител е Министерството на труда и социалната политика.

Мерките в нея ще бъдат финансирани от бюджетите на компетентните ведомства. Така например Министерство на културата ще предоставя финансов ресурс на отделните сценични институти за билети на преференциални цени за пенсионери за спектакли и концерти.

Пристанище “Бургас” също ще се грижи за духовния живот на възрастните хора, като закупува билети за театър, опера и други.

Национална спортна академия (НСА) “Васил Левски” предоставя безплатно целогодишно определен стадион и съоръженията на него за ползване от възрастните хора.

Те ще имат още безплатен достъп до Открития фитнес на стадион №6 в НСА, както и възможност за свободни разходки в парка на академията.

НСА предоставя и помещения и специалисти към Факултета по обществено здраве, здравни грижи и туризъм за провеждане на групови занимания.

Според конкретното състояние на възрастните хора ще се прилагат предимно физически упражнения, пешеходен туризъм, български хорѕ, а през ранните летни и есенни месеци - оздравителни лагери на море и/или на планина.

Водно-учебната спортна база (ВУСБ) на НСА в Несебър дава на организирани групи от пенсионери своята леглова база с отстъпка 40% от цената и хранителен блок с 35% намаление на цените.

Коментари

Задължително поле