Пътен полицай с присъда за документно престъпление и подкуп

Полицията в Малта задържа бизнесмен за убийството на журналистката Дафне Галисиа

Ограничено е движението по част от АМ „Тракия“ заради полагане на мантинели и маркировка

Премиерът Борисов заминава на работно посещение в Хърватия

Премахнаха дърво, застрашаващо 100-годишната вестникопродавница в Лом (СНИМКИ)

Вижте как е мотивирана кандидатурата на Сотир Цацаров за шеф на КПКОНПИ (ДОКУМЕНТИ)

Шуменска забавачка организира кръводарителна акция

Родителите на Джак Блек създали телескопа „Хъбъл”

Ясна е причината за хранителното натравяне на децата в Ямболско

Вижте какво реши Министерски съвет днес, 20 ноември 2019 г.

Шефът на „ВиК“-Перник: Водата на язовир „Долна Диканя“ не може да се използва, заразена е със салмонела 

САЩ похвалиха България за модернизирането на армията

Зоран Заев: Френското вето за ЕС ме унищожи лично

Премиерът: Половин милиард лева повече са дадени за пенсионерите по време на нашето управление

Сърфистка засне спускането си по огромна вълна (ВИДЕО)

Безплатен транспорт в дните с мръсен въздух в София

Паметник на Пенчо и Петко Славейкови

При трайно запрашаване ще се ограничава движението на автомобили в най-натоварените зони

Налагат строг контрол на техническите прегледи

Безплатен градски транспорт в София в дните, когато се очаква замърсяване с фини прахови частици във въздуха. Това е една от мерките, които предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова за справяне със запрашаването.

Новите политики са залегнали в програмата на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха, която ще бъде представена в следващите дни, съобщи градоначалникът чрез официалната си страница във фейсбук.

Сред мерките, които ще бъдат предложени, са ограничаване на движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прекомерно запрашаване и строг контрол на техническите прегледи на колите. Тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми, ще да бъдат спирани от движение.

Ако предложенията на общината бъдат приети, ще има и система за ранно предупреждение при прогнозни високи нива на фините прахови частици. Предвижда се и създаване на местна система за мониторинг на въздуха.

“Купуваме електробуси за градския транспорт и даваме възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града”, посочи още Фандъкова.

Общината ще разчита и на екологичен мониторинг, който отчита локалните източници на замърсяване. Ще се работи и над информирането на гражданите за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.
Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда запрашаване до три пъти над нормата е отчетено в “Хиподрума” и “Павлово”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Значи Мърлето предлага годишен безплатен транспорт в София, а и не само там, защото въздуха е по принцип много замърсен..не само в определени дни. Даже в Куба, където 50% от автобуси и коли са стари, някои от 60-те е по-чист. Когато се работи срещу народа и се гледат интересите на определени групи паразити така се получава. Жалко за дечицата, които вече сигурно директно се раждат с астми, и пр. дихателни проблеми. И как може един от нашите лщбими квартали Павлово, в подножието на Витоша да е толкова занърсен? Един прекрасен чист квартал, принадлежащ към вилната зона е унищожен от политиханците и алчните монополисти, отнасящи се с България като с бащиния, а с народа й като със собствени роби:(

  2. Данче, не всички автомобили замърсяват въздуха, а старите ,40% от колите са над 20 години, заинтересувайсе КАК МИНАВАТ НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ!

  3. Може би ще си оставят колите хората да се качат в трамваи, 6имейла пращам да ми отговорят защо няма парно в най-студените дни. Не знам с какво ще мотивирате хората да си оставят колите, ще спестят 2лв, може би и после ще са болни. Страшна перспектива. Хората ги правят тези неща по света, но преди това са решили други проблеми в градския транспорт.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.