„Спартан” аварира на Граф Игнатиево

„Газпром” получи разрешение за втората тръба на „Турски поток”

В Истанбул забраниха пиеса за диктатор, изпълнявана от критик на Ердоган

Представяме се уникално на “Зелената седмица” в Берлин

Референдум срещу скъпотията в Швейцария

Българката Ружа мами с мрежа за криптовалута Спецпрокуратурата, ГДБОП и ДАНС включени в разследване на международна група за пране на пари

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в събота, 20 януари 2018

100 младежи започват работа в Ружинци по програма за заетост

Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

За е-управление са изхарчени около 100 млн. евро По данни на Българската стопанска камара в периода 2002-2016 г. са дадени 2 млрд. лв. за информационни ресурси

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Безплатен транспорт в дните с мръсен въздух в София

Днес редица емблематични паметници в София осъмнаха с противогази и послания срещу сериозния проблем със замърсяването на града. Акцията бе на неправителствената организация “Спаси София”. Снимка: „Спаси София“

При трайно запрашаване ще се ограничава движението на автомобили в най-натоварените зони

Налагат строг контрол на техническите прегледи

Безплатен градски транспорт в София в дните, когато се очаква замърсяване с фини прахови частици във въздуха. Това е една от мерките, които предлага столичният кмет Йорданка Фандъкова за справяне със запрашаването.

Новите политики са залегнали в програмата на Столичната община за подобряване на качеството на въздуха, която ще бъде представена в следващите дни, съобщи градоначалникът чрез официалната си страница във фейсбук.

Сред мерките, които ще бъдат предложени, са ограничаване на движението на автомобили в най-натоварените зони на града при прекомерно запрашаване и строг контрол на техническите прегледи на колите. Тези, които са без катализатор и с нива на замърсяване над допустимите норми, ще да бъдат спирани от движение.

Ако предложенията на общината бъдат приети, ще има и система за ранно предупреждение при прогнозни високи нива на фините прахови частици. Предвижда се и създаване на местна система за мониторинг на въздуха.

“Купуваме електробуси за градския транспорт и даваме възможност за изграждане на нови зарядни станции за електромобили в града”, посочи още Фандъкова.

Общината ще разчита и на екологичен мониторинг, който отчита локалните източници на замърсяване. Ще се работи и над информирането на гражданите за вредното влияние върху качеството на въздуха при отопление с твърдо и течно гориво и насърчаване на гражданите да преминат към алтернативни горива.
Според данните на Изпълнителната агенция по околна среда запрашаване до три пъти над нормата е отчетено в “Хиподрума” и “Павлово”.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Значи Мърлето предлага годишен безплатен транспорт в София, а и не само там, защото въздуха е по принцип много замърсен..не само в определени дни. Даже в Куба, където 50% от автобуси и коли са стари, някои от 60-те е по-чист. Когато се работи срещу народа и се гледат интересите на определени групи паразити така се получава. Жалко за дечицата, които вече сигурно директно се раждат с астми, и пр. дихателни проблеми. И как може един от нашите лщбими квартали Павлово, в подножието на Витоша да е толкова занърсен? Един прекрасен чист квартал, принадлежащ към вилната зона е унищожен от политиханците и алчните монополисти, отнасящи се с България като с бащиния, а с народа й като със собствени роби:(

  2. Данче, не всички автомобили замърсяват въздуха, а старите ,40% от колите са над 20 години, заинтересувайсе КАК МИНАВАТ НА ТЕХНИЧЕСКИТЕ ПРЕГЛЕДИ!

  3. Може би ще си оставят колите хората да се качат в трамваи, 6имейла пращам да ми отговорят защо няма парно в най-студените дни. Не знам с какво ще мотивирате хората да си оставят колите, ще спестят 2лв, може би и после ще са болни. Страшна перспектива. Хората ги правят тези неща по света, но преди това са решили други проблеми в градския транспорт.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.