Безплатни зъби за пенсионерите от догодина

Много от здравноосигурените не получават нужната дентална помощ.

20 млн. лв. ще струват протезите само през 2017
Част от възрастните хора ще бъдат обхванати още от 1 юни през 2017-а

Хората на възраст над 65 години с частична или пълна загуба на зъби ще могат от 1 юни 2018-а да се възползват от безплатни протези. Това става ясно от наредба към закона за бюджета на НЗОК, качена на сайта на Министерството на здравеопазването за обществено обсъждане. Ако бъде приета, тя ще влезе в сила още през юли тази година по отношение на пациентите на над 75-годишна възраст. Възрастовата група между 70 и 74 пък ще бъде обхваната от 1 януари 2018 г.

В мотивите си за това от здравното ведомство посочват, че “през последните години голям кръг здравноосигурени са извън системата на задължителното здравно осигуряване по отношение на потребността им от дентална помощ с цел възстановяване на дъвкателния апарат. Най-тежко засегнати са пациентите на пенсионна възраст – над 65 години”.

По изчисления на база данни от Българския зъболекарски съюз на НЗОК ще са нужни 20 млн. лв., за да покрие през тази година разхода за протези при пациентите над 75-годишна възраст, ако средно 20% от тях потърсят услугите на системата. Средствата ще дойдат от резерва на касата.

За осигуряване на зъботехническа помощ на останалите групи пенсионери са нужни около 33 млн. лв. средно годишно, които ще се предвидят от бюджета на касата следващата година.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Крайно време е оядената и дерибействаща в офиси-небостъргачи Здравна Каса да отдели някоя трохичка за изстрадалите ни родители-пенсионери!

  2. Не вярвам да стане.20 години все обещават да вкарат зъб.протези към здр.каса и все така нямат пари.

  3. До първи юни 2018-та г. ще останат по-малко пенсионери за протези и зъби. Здравната каса може да спести пари,пък знайш ли?

  4. Липсват реални и ефективни форми за натиск и влияние в/у статуквото; бюджетът е толкова прискрипан от лош мениджмънт и кражби, че ще си фъфлим още години наред, докато не се ‘смили’ поредният велможа , който естествено ще има нужда от нашите гласове, това една от мечтите.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.