Безплатни изследвания за туберколоза стартираха от днес в Пловдив

Община Пловдив организира безплатни прегледи с флуорограф за туберкулоза в мобилен кабинет, който ще бъде ситуиран в район „Източен“ от днес до 10 март всеки работен ден от понеделник до петък включително в часовете от 10 до 15 часа. Мобилният кабинет ще е локализиран до източната ограда на двора на ДКЦ „Изток“ откъм улица „Възход“. След 10 март мобилният кабинет ще смени локализацията си в града под тепетата и ще се премести в район „Северен“, където също ще бъдат извършвани безплатни прегледи.

Изследванията се извършват по програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“ на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария и на Министерство на здравеопазването. В нея са предвидени дейности за провеждане на национален флуорографски скрининг за туберкулоза сред групи във висок риск.

Основната цел на туберкулозния контрол е да се намалят случаите с туберкулоза и бързо да се включат на лечение новооткритите пациенти за прекъсване на инфекцията. Масовата флуорография на населението през ХХ век допринесе много за ранното откриване на туберкулозата. През XXI век с внедряването в практиката на цифровата флуорографска техника нараснаха диагностичните възможности на метода и откриването на туберкулозата и други заболявания на белия дроб.

Организаторите на инициативата канят всички желаещи граждани да се възползват от възможността да се прегледат за туберкулоза в мобилния кабинет безплатно в цитирания по-горе период. Цел на изследването е превенция на туберкулозата в Пловдив чрез ранно откриване на случаи с туберкулоза сред групи хора във висок риск и намаляване на случаите чрез своевременно лечение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.