Безплатни изследвания за хепатит Б и С се провеждат в Стара Загора

Безплатни изследвания за хепатит В и C се провеждат на до 15:30 часа на 8 октомври в Стара Загора, до паметника „Свети Георги Победоносец“ в парк „Александър Стамболийки“. Акцията е част от кампанията „Скъсай с хепатита!”, която се организира от Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“ и Сдружение „ХепАктив“, под патронажа на Комисия по здравеопазването към Народното събрание. Инициативата в Стара Загора се провежда под личния патронаж на народния представител Кръстина Таскова.

Още преди да бъде даден официален старт, през мобилния кабинет преминаха десетки старозагорци. Резултатите от пробите излизат веднага.

Кампанията беше открита от представители на организаторите, областния управител на Стара Загора Гергана Микова, директора на Регионална здравна инспекция д-р Златина Нанева, изпълнителния директор на УМБАЛ „Проф. д-р Стоян Киркович” проф. д-р Йовчо Йовчев, ректора на Тракийски университет проф. д-р Иван Въшин и др.

До 16 ноември в Стара Загора се правят безплатни изследвания за хепатит С. Градът е единственият град в България, в който се провежда международния проект SPHERE-C. Той се осъществи от Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC), от Института „Роберт Кох“, обществен институт по здравеопазване в Германия, в партньорството на Регионална здравна инспекция - Стара Загора и на Общината.

Около 2000 души са поканени от Община Стара Загора да се изследват безплатно.

Изследванията се извършват в Регионална здравна инспекция – Стара Загора.

Пациенти, чийто резултат от изследването за хепатит С е положителен, могат да бъдат успешно излекувани.

Хепатит С е заразно чернодробно заболяване, което може да протече в лека форма за няколко седмици или в сериозна, хронична форма, която атакува черния дроб. Заболяването се развива след инфектиране с вируса на хепатит С (HCV), който се разпространява главно чрез контакт с кръвта на вече заразени с вируса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България