Безплатни концерти на открито край Пеещите фонтани в Пловдив

Безплатни концерти на открито край езерото с "Пеещите фонтани" и други знакови места в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще има цяло лято, съобщиха от градската управа под тепетата. Жители и гости на бъдещата Европейска столица на културата ще могат да се насладят на изпълненията на популярните и обичани оркестри. Общественият интерес към позабравената градска традиция за популяризиране на класическа, джаз, поп и филмова музика сред по-широк кръг публика през последните години е голям и със сигурност се превърна в културна потребност.

Това бе и причината през месец май Община Пловдив да възроди концертите, които се провеждат на различни знакови места в Цар Симеоновата градина - край Пеещите фонтани, до Виенския павилион и до фонтана "Деметра". С изпълнения на популярни класически произведения и евъргрийни се изявяват различни формации - Оркестърът на Държавна опера Пловдив, Духов оркестър-Пловдив, Биг Бенд-Пловдив, Арт Войс Център, таланти от НУМТИ  "Добрин Петков" и даровити пловдивчани с кариера у нас и в чужбина.

През този месец концертите ще бъдат само в събота - на 10, 17 и 24 юни от 17.30 и 19 часа, но през следващия освен в съботните следобеди и вечери на 1, 8 и 15 юли пловдивските оркестри ще забавляват жителите и гостите на града и на 9 юли (неделя) и 14 юли (петък). Добрата традиция ще продължи и през втората половина на юли и през месеците август и септември, обещават от Община Пловдив. В същия дух като надграждане и създаване на добавена "културна стойност" на туристическите и исторически обекти са и петте концертни прояви по проекта "КЛАСИК OPEN AIR".

Идеята е тези концерти на открито да се превърнат в традиция по подобие на редица европейски градове и в още една предпоставка за развитие на културен туризъм в града под тепетата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България