Русенец спечели 4 милиона и половина от тотото с фиш за 6.75 лв.

Турция обяви, че няма да позволи “едностранни” проучвания за газ край Кипър

Вилна зона край бивши уранови мини вече ще ползва питейна вода Водните сдружения трябва да имат договори с „В и К”

Вежди посвети на Снежа завръщане в изкуството Изложба скулптура и рисунка в столичната галерия на „Сан Стефано“ 22

Николина Ангелкова се срещна с Андрю Форбс, законодателен директор към Сената на САЩ

Общинската управа на Свищов настоява за бюджетна субсидия на Стопанската академия Общинарите обявиха подкрепата за висшето учебно заведение в декларация

Нов силен трус е усетен в Пловдивско

3 години уседналост за вход в училищата в София Промени при записването е забавачка на децата с хронични заболявания

Пра-правнукът на смелия журналист Макгахан хареса Велико Търново за бъдещ дом

Собственикът на “Енерго про” за продажбата на ЧЕЗ в България: Повече от 20 години съм работил в Източна Европа, никога не съм срещал нещо такова

Хайтови продължават войната за Левски

Заради наводнен манеж отлагат кушиите на Тодоровден във Варна

Честванията по повод 26 години от обявяването на НП „Рила“ за защитена територия продължават

Илияна Йотова: България наложи Западните Балкани в политиката на ЕС

“Инерком груп” купува бизнеса на ЧЕЗ в България за 320 млн. евро

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта стартира от 20 февруари (понеделник) Клиниката по очни болести на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив, като кампанията ще продължи до 17 март. Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на очното налягане, а желаещите да се възползват от безплатната екстра, трябва да се запишат предварително в работен ден от 8 до 12 часа.

“Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болни с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, макулна дегенерация и др.”, обясни началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ “Свети Георги” проф. д-р Нели Сивкова.

По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души у нас страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват, съобщи проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на големия интерес на пациентите и огромния брой на записалите се за прегледи, които далеч надхвърлят възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 4 поредни седмици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете