Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта стартира от 20 февруари (понеделник) Клиниката по очни болести на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив, като кампанията ще продължи до 17 март. Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на очното налягане, а желаещите да се възползват от безплатната екстра, трябва да се запишат предварително в работен ден от 8 до 12 часа.

„Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болни с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, макулна дегенерация и др.“, обясни началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ „Свети Георги“ проф. д-р Нели Сивкова.

По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души у нас страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват, съобщи проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги“-Пловдив. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на големия интерес на пациентите и огромния брой на записалите се за прегледи, които далеч надхвърлят възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 4 поредни седмици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.