93-годишна загина при пожар в Търговище 9 станаха жертвите на огъня в областта тази година

ВТУ ще си сътрудничи с Института за публична политика

55% увеличение на продажбите на нови коли в България

Коледен базар в Монтана помага на 4 годишно момче да проходи

Благодарение на Марешки Народното събрание отхвърли ветото на президента върху мораториума за нови лекарства

Live След като от БСП прочетоха писмо на онкоболна Цветанов: Трябва ли Рашидов и Фандъкова също да разкажат след Стефан Данаилов Ламбо: Другарю Цветанов, не съм употребен. Вежди: Не си играйте с болестите

Израел затвори граничните пунктове с Ивицата Газа

След публикация на "Труд" ГЕРБ отрича кабинетът да е развързал кесията

Васко Кръпката забавлява децата на Благоевград с „Приказка за блуса и рокендрола“

Салма Хайек обвини Харви Уайнстийн в сексуален тормоз

Спипаха на свобода горнооряховчанин с влязла в сила присъда

Над 6700 рохинги са били убити за един месец след избухналото насилие в Мианмар

Къщичка за книги радва болни деца

Макрон разкри мотивите на Тръмп, свързани с решението му да признае Йерусалим за столица на Израел

Раздават на шведите коли за тестове Семейства помагат в разработката на технологии за автономно движение

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ “Свети Георги” в Пловдив

Безплатни прегледи за глаукома и катаракта стартира от 20 февруари (понеделник) Клиниката по очни болести на Университетска болница “Свети Георги” в Пловдив, като кампанията ще продължи до 17 март. Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на очното налягане, а желаещите да се възползват от безплатната екстра, трябва да се запишат предварително в работен ден от 8 до 12 часа.

“Глаукомата е една от водещите причини за необратима слепота в световен мащаб. Високата честота и тежката инвалидизация на пациентите, която настъпва поради трайна загуба на зрението, определят глаукомата като социално-значимо заболяване. Много често болни с глаукома имат и вътрешно перде – старческа катаракта. Затова, когато се организира скрининг за активно откриване на болни с глаукома, задължително се прави пълен очен преглед за откриване и на други рискови заболявания във възрастта след 50 години – например катаракта, макулна дегенерация и др.”, обясни началникът на Клиниката по очни болести в УМБАЛ “Свети Георги” проф. д-р Нели Сивкова.

По данни на Българското глаукомно дружество между 70 000 и 80 000 души у нас страдат от глаукома, като само половината от тях знаят, че са болни и се лекуват, съобщи проф. д-р Мариета Конарева-Костянева, председател на Българско глаукомно дружество и лекар в Клиниката по очни болести на УМБАЛ “Свети Георги”-Пловдив. Липсата на ранна симптоматика при повечето форми на глаукома е причина заболяването да се установява късно – във фаза на напреднало увреждане, когато лечението е недостатъчно ефективно или не може да бъде проведено. Очните лекари препоръчват във възрастта след 50 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.

Безплатните прегледи за глаукома и катаракта в УМБАЛ “Свети Георги” – Пловдив винаги са с по-дълъг срок от отбелязваната в цял свят една работна седмица. Това се дължи на големия интерес на пациентите и огромния брой на записалите се за прегледи, които далеч надхвърлят възможностите за диагностициране в рамките на едноседмична кампания. Затова тази година клиниката е предвидила 4 поредни седмици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.