Двоен самоубийствен атентат в Нигерия взе най-малко 12 жертви

Искрен Веселинов: Ние от ВМРО сме категорични, че няма да подкрепим Истанбулската Конвенция, независимо колко превода и бъдат направени

Населението на Велико Търново се увеличава За кратко време жителите на старата столица са се увеличили с 1000 души

Прокуратурата образува досъдебно производство по случая с дъщерите в Свищов Анкета е показала, че са лица в риск, а нямат личен лекар

Слаба охрана улеснила атентата на летището в Сарафово Никой не е забелязал терориста, поставил бомбата в автобуса с израелски туристи

Гребеца от “Наглите” остава в затвора Отвлечен от бандата излиза предсрочно

Наши депутати ще ритат футбол с азерски От 2020 г. Получаваме азерски газ

Зеленият рекет е убийствен за българската икономика (обзор) Шепа псевдоеколози блокират развитието на страната, заяви пред “Труд” председателят на АИКБ Васил Велев

Красен Кралев: Ще подготвим искане за частично изменение на плана за управление на Витоша

Първо издание на книга за Хари Потър беше откраднато във Великобритания

Себастиан Курц: На ЕС му липсва фокус по големите въпроси

Духът на Шотландия уловен в изложба

Назначиха трима заместник-директори на Националната следствена служба

МО: Военновъздушните сили изпълниха поставените задачи с необходимата ефективност през 2017

Топлата зима напълни водоеми в Шуменско с птици

Безплатни прегледи за превенция на рак на гърдата стартираха в УМБАЛ „Св. Георги“-Пловдив

Безплатни прегледи за профилактика, диагноза и лечение на рак и доброкачествени заболявания на гърдата стартира Клиниката по гръдно-коремна хирургия на Университетска болница „Свети Георги“ в Пловдив.

Кампанията няма краен срок, а прегледите и консултациите ще се извършват всеки понеделник, вторник и четвъртък от 13.30 до 15.30 ч. на 11-ия етаж на Хирургичния блок на УМБАЛ „Свети Георги“ от доц. д-р Ваня Узунова. Тя е лекар с две специалности – „Обща хирургия“ и „Гръдна хирургия“, и защитена дисертация за заболяванията на млечната жлеза. Идеята й за този скрининг се ражда след поредица от случаи на млади жени под 30 години, които се обръщат към нея в период, когато коварната болест вече е в много напреднал стадий.

По време на специализациите си във Франция и САЩ доц. Узунова се запознава с профилактиката, която тези държави провеждат за превенция на рака на млечната жлеза, както и със здравеопазването в скандинавските държави. Там държавната политика в сферата на здравето е насочена към възможно най-ранно откриване на тумори. „На този етап у нас пациентките сами решават кога и дали изобщо да отидат на профилактичен преглед за скрининг на рак на гърдата.

Мамографски изследвания се препоръчват едва след 40-годишна възраст, а преглед при гръден хирург – веднъж в годината. Направленията от личните лекари обаче не стигат и понякога това е причината някои жени да отлагат или да се откажат от преглед, а след това и от мамографско или ехографско изследване. В същото време ракът на гърдата заема първо място сред онкозаболяванията при жените, макар че именно млечната жлеза е органът, при който туморът може да бъде открит още в самото начало на появата му. На практика ранното диагностициране определя и пълното излекуване“, категорична е доц. Узунова.

Според нея всяка жена в полово зряла възраст трябва да прави профилактични прегледи при хирург-мамолог. След като прегледа пациентката, той ще определи какви образни изследвания трябва да бъдат направени – мамографски, ехографски и др., както и дали има необходимост от хирургично лечение или наблюдение.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.