Безплатни прегледи за туберколоза цяла седмица в Пазарджик

"Дни на отворените врати" за безплатни прегледи за туберкулоза се провеждат през тази седмица в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания" в Пазарджик. Инициативата се осъществява по национална програма на здравното министерство, о, финансирана е от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, и ще продължи до 23 юни (петък). По време на дните на Отворени врати на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултация с лекар. На съмнителните за туберкулоза лица се извършват прегледи и допълнителни медицински изследвания.

Дните на Отворени врати е ежегодна проява, която стартира през 2009 г. Оттогава до март 2017 г. броят на анкетираните за туберкулоза е 93 509 души, сред които са били открити 1039 лица с туберкулоза и 3650 лица с латентна туберкулозна инфекция. Данните сочат, че се постига добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция. По време на проведените през март 2017 г. Дни на отворените врати броят на анкетираните за туберкулоза лица е 3392, от тях 37 лица са открити с туберкулоза и насочени своевременно за лечение, а 189 са с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.

През годините инициативата е доказала своята ефективност както за повишаване на обществената информираност по отношение на заболяването и за популяризиране на здравословния начин на живот.

Коментари

Задължително поле