Безработицата във Варна падна до 2%

Вносът на сезонни работници върви с пълна пара

Стотици оферти за сезонна работа в туризма се въртят в Бюрата по труда във Варненско. Търсенето на персонал започна още от март, а за април в сектора е имало 1515 свободни места - близо 2/3 от всички вакантни позиции за региона, сочат данни на Регионалната служба по заетостта /РСЗ/.

Според тях за месец безработицата в областта е намаляла с половин процент до 3,3%, а във Варна до началото на май се е стопила до рекордните 2,1%. Въпреки че в региона за всяко обявено свободно място са се конкурирали по двама души, дефицитът на кадри за туризма е голям, особено за позиции, изискващи владеене на език или специална квалификация. Затова вносът на сезонни работници върви с пълна пара.

"От началото на годината 425 работодатели са подали декларации при нас за наемане на 1851 работници, предимно от Украйна и Молдова. Отделно заявки се подават и в Агенцията по заетостта, а пикът предстои", съобщи пред "Труд" директорът на РСЗ Божидар Михайлов. Според него част от фирмите са се възползвали от спогодбата с Молдова за по-дълъг срок на договорите.

Според Областната инспекция по труда още от ранна пролет във Варна и региона работа са започнали над 100 чужденци. Повечето са били наети от заведения за хранене, но има и договори в промишлените предприятия и в строителството, поясни Иван Иванов, шеф на ОИТ. Той допълни, че през лятото по традиция в курортите ще работят и ученици. Одобрените молби вече са над 120, като броят им ще се увеличи сериозно след края на учебната година за гимназистите.

Коментари

Задължително поле