Вкараха в затвора преселници, незаконно минали през българо-румънската граница

С опасност за живота е 61-годишна жена, пострадала при катастрофата на пътя Варна-Бургас

Дават на съд шофьорка, блъснала и убила пиян велосипедист

България вдигна летвата

Съдът в Бургас намали с 4 години присъда за смърт на пенсионер

Екстрадират Баневи от Франция

Възрастна жена от Хасково даде 26 хиляди лева на телефонни измамници

„Графа“ готов за трамвая Общината обмисля как да компенсира търговците

4-годишно дете и две жени пострадаха при пожар в София

Роден през ХХI век игра за Италия

Продължава доброволческата инициатива за почистване на паметници във Велико Търново

Унгария няма да екстрадира Никола Груевски

Вучич: Черна гора, Македония, Хърватия, Словения, България винаги са против нас

„Левски“ с нов шеф и спонсор за ЧНГ

Д-р Даниела Дариткова: България е страната с най-малък брой случаи на морбили в Европа

Безработицата в България удари през март 9-годишно дъно от 5,2 процента

През март нивото на безработица в 28-те страни от Европейския съюз (ЕС) стабилизира в 10-годишно дъно от 7,1%, а в еврозоната – в най-ниско ниво от края на 2008-а година от 8,5%, като в същото време безработицата в България удари ново 9-годишно дъно от 5,2 на сто, информира БНР, позовавайки се на данни на Евростат.

През март 2018-а година нивото на безработицата в ЕС остана на февруарското ниво от 7,1% (най-ниско ниво от септември 2008-а година), докато в рамките на еврозоната стабилизира на нивото от предходния месец от 8,5% (най-ниска безработица от декември 2008-а година).

Според европейската статистика общо 17,481 млн. европейци, от които 13,824 милиона от еврозоната, са били без работа през третия месец на миналата година, като спрямо февруари е отчетено понижение на безработните в ЕС с 94 хиляди, докато броят на безработните в еврозоната се понижи в рамките на месец с 83 хиляди. Спрямо март 2017-а година общият брой на безработните европейци е спаднал с цели 1,930 милиона, от които 1,414 милиона в рамките на единния валутен блок.

Най-ниска безработица през март е регистрирана в Чешката република (безработица от едва 2,2%), следвана от Малта (3,3%) и Германия (3,4%), докато най-висока остава безработицата в Гърция (ниво от 20,6%, но според данни на Евростат за януари 2018-а) и в Испания (16,1% през март 2018-а).

В рамките на март общо 3,50 млн. младежи на възраст под 25 години са били без работа в ЕС (ниво на младежка безработица от 15,6%), като това представлява понижение на младежката безработица с 409 хиляди спрямо година по-рано, когато безработицата сред младите европейци беше на ниво от 17,3%.

Междувременно Евростат представи и данни, според които безработицата в България през март се понижи до 5,2% от 5,3% през февруари и под ниво на безработица от 6,4%, отчетено точно преди година (през март 2017-а). Това е най-ниската безработица в нашата страна от ноември 2008-а година насам, когато тя беше на ниво от 5,0 на сто. По този показател нашата страна се нарежда на 11-о място сред членовете на Европейския съюз с най-ниска безработица и е една от 17-те страни – членки с безработица, която е по-ниска от средноевропейската.

През трети месец на настоящата година едва 179 хиляди българи са били без работа спрямо 183 хиляди през февруари и 212 хиляди безработни точно преди година (през март 2017-а), показват днешните данни на Евростат. Това е най-малкият брой на безработните българи откакто съществува тази европейска статистика от началото на далечната 1995-а година.

Нивото на младежката безработица в България се понижи през март до 10,4% от 10,5% през предишния месец и спрямо 13,5% година по-рано, като без работа са били общо 19 хиляди български младежи на възраст под 25 години спрямо 22 хиляди година по-рано (през март 2017-а).

Данните на Евростат също така показват, че безработицата сред жените в нашата страна се понижи през март до 5,0% от 5,1% през февруари и спрямо 6,2% точно преди година, докато безработицата сред мъжете се понижи до 5,3% от 5,5% месец по-рано и спрямо 6,5% през март 2017-а година.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

  1. Безработицата в Бългерията ударила дъното. Виж ти,доходите тоже!

  2. Много моля за следната статистика:
    Съотношението на населението в активна възраст спрямо неработещите за периодите, които се сравняват.

  3. Значи българските работодатели са запълнени празните работни места или безработните са вече заети в чужбина и броим оставащите?

  4. Значи българските работодатели са запълнили празните работни места или безработните са вече заети в чужбина и броим оставащите?

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.