На 22 януари 2019 да почерпят

Западът против глобализацията И Путин няма да участва в срещата в Давос

Задължават със закон президента на Киргизстан да носи националната шапка

Георг Георгиев: Поне година таксите за българите във Великобритания няма да бъдат променяни

5-годишно дете почина от пневмония след прекаран грип

Ципрас: Македонците разграничават своята идентичност от древногръцкото наследство

Транспортната комисия в ЕК решава за бъдещето на пакета „Мобилност“

ЕС отхвърля възможността за преговори с Лондон по сроковете на предпазния механизъм

Седмица на македонското кино стартира в София

Красиви изпълнения на кънки откриха ледената пързалка в Благоевград (СНИМКИ)

Талибаните и специалния пратеник на САЩ разговарят в Катар

Москва обеща ответни действия заради новите санкции на ЕС по случая „Скрипал

МВР: Шофирайте с повишено внимание в района на Ихтиман по АМ „Тракия“

Илюзията „Титаник“ никога не потъва Премиера в сатирата на пиеса от Христо Бойчев

Фалшификации с ТЕЛК разкрити от прокуратурата МВР и НОИ (обзор) Пенсионери по инвалидност не знаели от какво са болни

Безумни съвети за гледане на деца заливат интернет Форумите на „мамите“ са полезни, но понякога може да са опасни

Бижута от кърма. Майчиното мляко се третира по специален начин, за да се втвърди, след което се вгражда в пъстроцветна смола в най-различни накити за спомен.

В началото бяха бабите. Преди години те бяха крайната инстанция по въпросите с отглеждането и здравето на децата. Днес много от техните методи и съвети могат да ни изглеждат странни и нелепи, но в крайна сметка важен бе резултатът – бебетата порастваха и ставаха читави възрастни хора, въпреки, че ги мажеха със сол и мас, „за да не миришат” и стягаха крачетата им с повои „за да не станат криви”.

После дойде модата на книгите. Всяка уважаваща себе си мама се образоваше „научно” за здравето и възпитанието на детето от литературата по въпроса. „Бебешките” книги бяха издигнати в култ, предаваха се от ръка на ръка, от поколение на поколение. Доктор Бенджамин Спок достигна статута на бог, той бе ултимативен арбитър как да се гледа и възпитава детето. Е и какво? Едва ли някое бебе е пострадало от книгите – пак си израстваха нормални, възрастни индивиди.

В днешната епоха на комуникации и феминизъм обаче са забелязва тенденция да се игнорират съзнателно авторитетите. Съвременните мами нямат нужда от жокери, те усещат интуитивно нещата. Раждането вече е под вода, обезателно вкъщи и с благословията на сър Ричард Брансън – не след дълго и в Космоса. Модерната майка общува със себеподобните чрез интернет и там споделя своите открития. В повечето случаи разменените съвети за гледане на дете са полезни, но понякога се стига до абсурди и комични ситуации. Точно на това искаме да обърнем внимание с този материал.

Новата лудост
Сух пост

Да оставиш дни наред детето си без храна и вода. Това според някои родители е лечебен глад и се оказа, че масово се практикува и у нас.

В социалните мрежи са създадени групи за здравословно гладуване, а последната мода е и децата да бъдат подлагани на т.нар. здравословен глад. В тези групи майките и бащите разказват за опасните практики.
В единия от тях майка на малчугани на 5 и 8 години обяснява, че когато те се разболеят ги оставя без храна, а ако поискат такава им дава сок, докато отшумят основните симптоми.

И още постове: “Синът ми е на 5 години и прави 4-5 дни сух пост”. “Всяка сряда дъщеря ми прави по 36 часа сух пост, чел съм в книгите, че децата могат да са без храна и вода толкова дни на колкото са години”.

Според родителите те подлагат децата си на глад и жажда с дни, за да “пречистят” организма им от токсини.

“Няма как едно дете да не се дехидратира, ако не пие течности. Ако детето не пие вода, това няма да го детоксикира, а ще го интоксикира”, обясни специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова.

Абсурди
На бебе до 1 година не се леело куршум

Дара Рангелова

Майките на София и Майките на Бургас. Пардон, Мамите на Бургас. Все групи за майки, но макар да си приличат, си имат своите специфики. Ето например, Майките на София са луди на тема имуностимулатори. Значи, там майките дават биозин, коластра, алое вера, прополис, зелена енергия, шуслерови соли 3, 4, 8, 19, 35 и 68 самбукол, активимун, имуномикс, рибено масло. Само да се внимава, да не са едновременно. Детето като тръгне на детска градина, започвате да давата Капките на Бах за увереност, за да не плаче. Та тези капки са направени като се събира енергията при разпукване на цвета на билката. Нали си го представихте? Дебнат се разпукващи се цветове, казва “пук” и се хваща енергията. Това е енергийно-вибрационно лечение с тези капки и детето моментално свиква с детската градина. Обаче нещото, което много се уважава и от Майките на София и от Мамите на Бургас, е ЧЕРЕН БЪЗ. Разбира се, добре е да е набран и направен лично по рецепта от групата. Не си ти, ако не даваш черен бъз.

Мамите на Бургас не са толкова привързани към имуностимулаторите и освен черния бъз, карат на молитви. Киприянови молитви, чисти молитви, най-разнообразни молитви. Тях няма кой да ги бие на тема гледачки. Май е като градско хоби. Сега ще ви кажа къде да ходите, да не попаднете на шарлатани. При тези получаваш това, което искаш – качествена услуга. Фатме от с. Тънково, Тинка от Горно Езерово, Бедрие зад механото, Димитричка от Поморие- тя даже лее куршум и гледа на кафе. Обаче много е важно да знаете, че на бебе до една година не се лее куршум. Може да му се пръсне сърчицето. Само на дрешка може.
Така, ако сте си направили тест за бременност, задължително снимка в групата (няма значение в коя), за да разберете дали наистина сте бременна. Колкото са по-червени чертите, толкова сте по-бременна. Ако едната е по-бледа, разглобявате теста. След това може да препикаете жаба или поне някоя рукола.
След всичко това сте разбрали, че сте бременна и даже вече сте родили.

Според Мамите на Бургас, бебето може да се подстригва само след като е кръстено. Чувствам се адски тъпо, щото моите деца не са кръстени, пък ги подстригвам. А според Майките на София, на бебето не се прави погача преди 40-я ден. Нито пък в събота, щото е Денят на мъртвите. Чувствам се още по-тъпо, щото на моите деца изобщо не съм правила погача. Очевидно, никаква майка не съм. Ще взема да им почета молитвата от църквата на спагетеното чудовище.

Майчинството е свързано с всякакви рискове. От Майките на София разбрах, че е напълно възможно да се събудиш с изкълчен крак. Ми… ти си спиш, пък той взел, че се изкълчил някак.

Няма как да не спомена и групата Родени през 2016. Там са, как да кажа, малко екстравагантни. Оттам разбрах за бижутата от кърма. Обици, медальончета, дори кръстчета. Да си имаш за спомен от периода на кърмене. Попитах 17-годишния си син как би реагирал, ако му подаря кръстче от кърма, да си спомня мама как го е кърмила. Той каза, че ще побърза да се изнесе. Понеже аз отдавна съм минала периода на кърмене, но крача към климактериума и предполагам, че ще ми липсват дните на месечен цикъл, та може да помисля за едно бижу. Като се замисля, това може да се приложи с всякакви телесни течности. Може и с косичка или нокти на бебето. Може и пъпната връв да се вгради или пък защо да не се затварят околоплодни води в шишенце да си го носиш на врата. Спирам, че въображението ми се развихри, да се върнем на кърмата.

В групата Родени през 2016 можете да намерите рецепти с кърма. С нея можете да правите близалки, сладолед, хляб, супа, въобще, използвате я навсякъде вместо мляко. Само не разбрах, ако вкисне, дали може да се направи таратор. Хубаво е и да уведомите гостите, все пак.

Дърпането на уши
възпитава, но и
лекувало сливици!

Дара Рангелова

Ми и аз се набутах в Майките на София, нали съм майка.
Да ви кажа какво научих. Преди да доведете бебето от родилния дом, всички мебели се почистват с оцет!
Имунитетът на бебето спада от растежа на зъбите! За това трябва да давате витамини с масло от черен дроб на треска. Сигурно и с масло от бял дроб ще пуснат скоро. Не е лошо и Билкова кръв да давате. Какво, по дяволите, е това?

Дрехите се гладят двустранно, (не знаех, че има хора, които гладят) като водата за ютията се КУПУВА и след това се оставя да се изпари докрай, за да измрат микробите.

Чорапите на бебето се обуват наопаки, щото някой конец може да му се увие около пръста и да стане една…
Също трябва да внимавате с асансьорите, щото ако някой кихне вътре, бактериите са живи 18 часа!
Бебето-момченце, ако няма ерекция до 6-месечна възраст е много притеснително. Може да е импотентно бе!
Значи, на прощъпулник е много важно какви предмети ще сложиш. Сериозни съвети има как детето да стане адвокат. Слагате някой закон, може Конституцията или статуетка на Темида, или и трите, и е гарантиран успехът.

За да се развива детето правилно, трябва да му купите ръчно изработена „Тиха книжка” за 80 лв. Нямам идея какво е това, но няма да го купя.

С дърпане на уши се прекъсват сливиците и край с ангините! Ама при момчета може да доведе до проблеми с потентността и си трябва специалист. Реших да видя в нета кой предлага такова лечение. Първо ми излиза Тодорка от Градище.

Не искате да знаете как изглежда Тодорка и къде лекува (10 лева на дърпане), щото ще ходите да си леете куршум против страх. Отказах се да гледам повече.

Разбрах и че майките, които имат дълги нокти, са безотговорни. Не е хигиенично. Как бършат дупето на детето, а и собствения си задник? Честно, не би ми хрумнало да си задам точно този въпрос при вида на майка с дълги нокти. Не на последно място – може да му извади някое око. А, бе, режете ги тия нокти бе, госпожа.

Научих, че има шампоан за отблъскване на въшки. Според мен нашийник ще върши по-добра работа. Оказа се, че има и балсам, гел-спрей и какво ли не против въшки, като само шампоанът е 28 лева. Е, ако не си го купя…

Ако на детето му се появят пъпки – първо поствате снимка в групата, след това отивате на лекар и после убивате комара.

Значи, научих нещо, което не знам как не съм го знаела, въпреки трите ми деца. А то е, че ДЕЦАТА СА НАЙ-ВАЖНОТО. Не крещя, просто натъртвам, за да го запомните. Също научих, че не може да се дават готови пюрета или да се взима храна от детска кухня. Трябва всички, винаги и непрекъснато да готвим на децата си, защото…ми да, децата са най-важното! Сега не знам какво да правя, защото никога на никое от децата си не съм готвила, защото МРАЗЯ да готвя. Това го изкрещях, да знаете. Явно моите деца не са ми важни, щом не можах да превъзмогна мразелоста си (ми като няма подходящо съществително, омраза не е достатъчно) към готвенето.

Научих, че е много лошо да не кърмиш, лошо е малко да кърмиш, лошо е и дълго да кърмиш. Изчислих, че най-добре е да се кърми 8 месеца и 4 дни. Но може и да е лошо. Обаче лошо е да даваш вода, лошо е и да не даваш. Да знаете, че каквото и да решите е лошо.
Научих и че на детската площадка не трябва да се яде, пие, тича, вика, вие, киха, кашля и каквото се сетите, щото някое дете ще ви види и то ще поиска така да прави. И кучета не трябва да има, и котки, и съмнителни майки с татуировки, и съмнителни татковци с неясно минало, там е само за добре възпитани деца, които не бива да се изцапат.
Има едно нещо, което не можах да науча. Кога дават детските?

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (8)

 1. „Труд’ преписват безогледно и да вземат да питат авторите дали са съгласни техните статии да се публикуват. Че да вземат и да плащат хонорар на тези автори след като техните журналисти са некадърни.

 2. В тези форуми има толкова неадекватни хора. Направо да им се присмиваш колко са прoсти.

 3. Мда.. И аз четох дума по дума оригинама на друго място. Що крадете материали? Некадърници!

 4. Определено имах по-високо мнение за Труд!
  Бива ли да копи пействате мотамо от статиите на блогърката Дарина Рангелова?
  И то без нейното знание и съгласие?
  Никога вече няма да чета ваши материали.Не знаех,че сте паднали толкова ниско.

  1. Nenormalnici kolkoto iska6!Kak mogat da ostavqt decata si gladni,da sedqt te gladni?!Vsi4ki pisaniq sa sme6ni I tupi,no da ostavi6 dete to si gladno I jadno?!??Togava ti kak jivee6 ,kak spi6,kak qde6 I za kakvo se boru6 vsu6nost?!Tova e opasno sa jivota I zdraveto na decata!!!

 5. Доста се смях на писаното в статията,толкова ли сме изпростяли вече?Бижута от кърма! Защо не правят и бижута от вагинален секрет? Това с бърсането с големи нокти също е смешно! Как ще избърша дупето си и не само дупето с големия си маникюр наистина? На мен и моите акрани като не са ни давали сокове и пюрета от търговската мрежа,та какво? Много ме е знаела майка ми къде съм скитал и какви плодове и лешници,дренки и ягоди съм ял по цял ден.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.