Без автентичен шаран на трапезата на видинчани за Никулден

Подобно на автентичната десница в политиката, автентичният дунавски шаран отдавна е изчезващ вид от трапезата на местното население. Появява се чат пат, но който го хване, го пази за себе и за специални случаи...

Иначе в навечерието на Никулден на няколко места във Видин вече са инсталирани мобилни пунктове с жива и пресна риба, най вече шаран, но изцяло доставена от развъдници. Най-скъпо се продават и сомът – между 12 и 14 лева за килограм, цената на емблематичния шаран е 6 лева килото навсякъде.

Най-на сметка излизат огромните толстолоби - по 5-6 кг килото, които на общинския пазар във Видин се продават по 3 лева за килограм, но не се харчат заради огромното количество.

Най-вече върви скобарът – по 3 – 3, 50 лева на различните места в града чистен. Хората купуват и шайби толстолоб, които са на цена 6-7 лева но са по лесни за приготвяне.

За тези, които не им се занимава да чистят и не искат да си вмирисват къщата на риба, в местната кулинарна верига “Фреш“ се предлага пържена риба, но цените там са меко казано безбожни. В навечерието на празника пържената цаца се продава по 13, 90 за килограм, хекът пържен е на същата цена, шайби от неголяма есетра са по 20 лева килото, печена на скара скумрия върви по 12 лева...И хората минават покрай витрините транзит.

Коментари

Задължително поле