Без банкови такси за плащане към ведомства

Прилагането на облекчението ще зависи от всяко ведомство

По-евтино ще може да сменяме личните си документи, да подаваме формуляри в Агенцията по вписванията и да ползваме стотици други услуги на ведомствата в страната. Всичко това ще стане възможно благодарение на промени в Закона за ограничаване на плащанията в брой, които са внесени в парламента от депутатите от ГЕРБ Менда Стоянова и Станислав Иванов. Те предлагат да се даде възможност бюджетните организации да имат сметка в БНБ, в която директно да постъпват суми при картови плащания към ведомството. Целта е при катрови плащания на всякакви такси и налози към държавата да се избегне посредничеството на банките, а парите да постъпват директно по сметка в БНБ. Така ще се плаща само за съответната услуга на ведомството, без да се плащат банкови такси за превод на парите. В резултат например при плащане с карта няма да се събират банкови такси за да си подадете документи за смяна на личната карта или паспорта.

Реалното прилагане на новата възможност за картови плащания без банкови такси обаче ще зависи от конкретното ведомство. Промените в закона ще дадат възможност на бюджетните организации да открият сметки в БНБ и да предлагат плащане с банкови карти. Но кога тази възможност ще се приложи ще зависи от ръководителя на съответното ведомство.

Промените в закона се предлагат след като от началото на годината вече ефективно има възможност за катрови плащания без такси на събираните от Националната агенция за приходи задължения към държавната хазна. Тази възможност показа своя положителен ефект като удобна и безплатна алтернатива за плащане на събираните от НАП данъци и осигурителни вноски, се посочва в мотивите на вносителите. Промените в закона ще намалят финансовата тежест за потребителите при плащане на дължимите такси, ще се намалят и разходите на ведомствата за обслужване на плащанията в брой, допълват вносителите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика