Без валежи по Коледа

От 14 до 16 декември се очаква да е много студено, като температурите ще паднат до минус 15 градуса

Затопляне през последните дни от годината

32_1_192822Декември ще бъде с температури с 2-3 градуса по-ниски от средните за месеца. Тази година той ще започне с чести мъгли, слънце следобед и дневни температури между 4 и 8 градуса. На 9 и 10 декември над западните райони ще превали сняг, като периодите със съществени снеговалежи ще бъдат от 11 до 13 и от 17 до 20. Ще паднат значителни валежни количества до 30-50 литра на квадратен метър, а на места, главно в Родопите, до 80-100, не са изключени и по-големи количества.

От 14 до 16 декември ще бъде сухо, студено и мразовито с дневни температури сутринта от минус 15 до минус 10 и максимални отрицателни до минус 2 в традиционно най-топлите ни места - южните райони. Коледните празници се очаква да преминат без валежи, със стара снежна покривка от валежите до 20 декември и максимални температури от 2 до 6 градуса. Динамизиране със затопляне на времето ще настъпи през последните дни на месеца, когато ще се затопли.

Продължителността на деня намалява и 21 декември е най-късият ден през годината - 9 часа и 2 минути. Началото на астрономичната зима ще настъпи на 21 декември в 12,44 часа, когато слънцето влиза в знака Козирог.

Средно през повече от половината дни времето през декември се определя от антициклон. Обикновено при такива обстановки в планинските райони е предимно слънчево и сравнително топло, а в ниските места - мъгливо и по-студено. Често се случва температурите в планините да са по-високи отколкото в равнините. Явлението, при което температурата се повишава с увеличение на надморската височина се нарича - температурна инверсия. То е много характерно за зимните месеци и е добре познато на любителите на планината.

Средното количество валеж, което пада през последния месец на годината в по-голямата част от страната е между 30 и 60 литра на квадратен метър. Поради често преминаващите средиземноморски циклони в южните райони и в планините средната сума на валежите надминава 100 литра на квадратен метър.

 

Народна метеорология

Ясен Игнажден предвещава сух април

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания и наблюдения върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, състоянието на дърветата и растенията.

За последния месец от годината народната метеорология гласи: Много сняг през декември обещава голямо плодородие. Ако на Игнатовден (20 декември) времето е ясно, през април ще е суша, а ако вали сняг, април ще е дъждовен и ще бъде плодородно. Ако на Бъдни вечер 24 (декември) времето е хубаво, то през август ни чака суша, а ако на Коледа е много студено, идната година ще има богата реколта.

 

Явлението „поврати на топлината“

Термометрите показват необичайните 15-20 градуса

При пренос на по-топъл въздух най-често от югозапад температурите се повишават и достигат необичайните за сезона 15-20 градуса. Тогава се наблюдава т.нар. явление „поврати на топлина“. Дните с такива обстановки обаче са малко. Те са най-често между 12 и 16 декември и към края на месеца 26 -30.

Това затопляне е известно като новогодишно затопляне и е свързано с преминаването на средиземноморски циклон северозападно от страната. Обикновено в местата северно от планините духа силен вятър - фьон, чийто пориви се опитват да развалят новогодишните празненства, както това се е случило на жителите на столицата и нейните гости през 1975 година. След това преминава студен фронт и Новата година идва със сняг.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Времето