Без визи за британците в ЕС след Брекзит

Но при условие, че и Лондон не иска такива от гражданите на ЕС

Гражданите на Великобритания ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство. това решиха евродепутатите от Комисията за граждански свободи. Текстът ще бъде подложен на гласуване в пленарна зала в четвъртък.

"Регламентът е част от пакета от мерки, с които ЕС се готви за излизане на Великобритания без сделка още на 12 април", обясни във фейсбук лидерът на ПЕС Сергей Станишев, който е вносител на доклада в комисията на ЕП.

"Към момента на Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 200 000 българи, чийто права трябва да бъдат гарантирани. Можем само да си представим какъв хаос би предизвикало въвеждането на визи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Великобритания, например в образованието, транспорта и туризма', коментира Станишев.

По думите му, в случай че Британското правителство все пак наруши уговорката и въведе визов режим, дори само за някои държави-членки, то ЕС запазва правото си да предприеме реципрочни мерки.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа