Без високи сгради в центъра на София

Пускат едновременно 12 метростанции

В историческия център на София няма да се позволява строителство на високи сгради. Това стана ясно от интервю на кмета на столицата Йорданка Фандъкова в телевизионен сутрешен блок. Фандъкова съобщи, че се подготвят промени в Закона за устройството и застрояването на Столичната община. “Има място за високи сгради в столицата, въпросът е къде”, коментира тя.

“Труд” потърси главния архитект на София Здравко Здравков, който обясни, че в момента липсва регламент за височината на сградите в т.нар. смесена многофункционална зона на столицата. Той увери, че новите текстове в закона не определят височината на сградите, а с тях се отрежда мястото на бъдещото сити. “Засега сме се спрели на района около летището и централната жп гара. Причината е, че в южно направление не може да има високо строителство”, поясни арх. Здравков.

През юни започва отпушването на булевардите, по които сега се строи третият лъч на метрото - “Патриарх Евтимий”, “България” и “Гешов”. Всички 12 станции ще бъдат пуснати едновременно, съобщи Фандъкова.

Според нея видеонаблюдение в детските градини може да има, но решението трябва да дойде от общността, а не с административен акт. Да се наблюдава онлайн обаче какво става в помещенията с децата, няма да се приеме еднозначно от родителите, посочи Фандъкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България