Без маски на открито, ако няма струпване (обзор)

Не е необходима маска и когато човек върви сам по улицата, кара колелото или се разхожда в парка.

Премиерът Бойко Борисов нареди в заповедта на здравния министър да е ясен всеки детайл 

Разкриват допълнителни легла за COVID-19 в София

Увеличава се броят на заразените медици

Може да се ходи без маски на открито, ако няма струпване на хора, съобщи премиерът Бойко Борисов, ден преди да влезе в сила заповед на здравния министър за задължително носене на маски на открито.

“Точно и ясно трябва да се обясни на хората, че когато човек върви сам по улицата, кара колелото, разхожда се в парка или е на открити места, където няма струпване, не е необходимо да носи маска. Ако иска - може да го стори, но по негово желание.” Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на правителството.

Премиерът посочи, че болниците са претоварени в момента, пациентите с COVID-19 са все повече, заразява се медицински персонал.

“Трябва да мислим и за лекарите, които са на първа линия. Европа въведе задължителни маски, в сила са извънредни положения, затвориха училища, ресторанти, обекти. Ние искаме на базата на убеждението и със стриктен контрол да запазим живота на медицинския персонал, на всички служители на първа линия в битката с COVID-19 и на всички български граждани”, каза той.

Борисов коментира още, че обществата по света са разделени и процентът на тези, които не вярват, че има COVID-19, се увеличава. В същото време бройките на заразените вървят нагоре в цяла Европа. Затова независимо, че са в защита на здравето на хората, всички мерки биват подлагани на съмнение, посочи премиерът.

В София се разкриват допълнителни легла в за лечение на COVID-19. Това е обсъдено с директорите на всички болници в София, съобщи здравният министър Костадин Ангелов.

По думите му леглата не са свършили, но има проблем с лекарите и сестрите. Увеличава се броят на позитивните и карантинираните медици. Легла и апарати ще осигурим, но хората са дефицит, каза Ангелов. Той подчерта, че тежки глоби да понасят болниците, ако върнат пациент с COVID-19.

Всички директори на РЗИ в цялата страна са с правомощията на здравния министър в налагането на противоепидемични мерки в собствената си област, подчерта проф. Ангелов.

Министър Красимир Вълчев:

Учениците трябва да носят маски на двора

20% прагът за минаване към учене вкъщи

“Няма да се въвежда задължително носене на маски в класната стая. Запазваме модела на пашкули или балончета, както ги наричаме. Различното ще бъде на двора, докато децата изчакват родителите си”, каза образователният министър Красимир Вълчев пред Би Ти Ви. По думите му именно в двора се наблюдава смесване на потоците, а в клас учениците продължават да са организирани в групи и малки потоци.

Както “Труд” писа, 20% отсъстващи ученици е прагът за преминаване от присъствена към дистанционна форма на обучение. “Процентът се измерва на ниво училище, град, община и област. Мярката има и превантивен характер и обхваща не само коронавирус, но и изобщо грипоподобни симптоми”, посочи Вълчев.
“При случаи на коронавирус се запазва принципът на карантинирането, което влияе отрицателно. Имаме надежда, че ще бъде пресечен ръстът на епидемията и учебната година се надяваме да продължи с присъствено”, уточни министърът.

По данни, с които разполага МОН, заразяемостта сред учителите е средната за страната и не е по-голяма. Всеки 80-ти жител на България е учител и няма как да избегнем нито заразяването, нито смъртните случаи, заяви Вълчев.

“Искаме да продължим да следим по области ситуацията, да действително има близо до червеното области. Всички сме притеснени и има притеснени учители, но това е нормално на фона на статистиката за развитието на епидемията у нас”, каза още той.

Коментари

Задължително поле