Най-малко 11 цивилни са били убити при турски удари в Сирия

Пучдемон се закани да формира ново правителство

Момчета на 13 и 14 г. пребиха до смърт клошар

Владислав Горанов ще председателства заседанието на ЕКОФИН в Брюксел утре

Грантаджии, зелени и протестъри с апетити към държавни пари

Теменужка Петкова: Всички енергийни дружества приключват 2017 г. на печалба

Грипна епидемия в Трявна, Дряново и Димитровград от утре

Румен Радев проведе среща с Андрей Бабиш

Задържаха още един от осъдените за грабежа в дома на семейство Анчови

Грипът настъпва и към област Монтана

Фернандо Каранга: Оставам до лятото

Софийският университет и BASF ще подпишат споразумение за сътрудничество

Пистатели и общественици подкрепиха Емил Кошлуков

Девет автора се конкурират в конкурса „Христо Фотев“

12,2 млн. евро за проекти в пограничния район между България и Сърбия

Без нова проверка по „Яневагейт“ във ВСС

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет

Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърлиха предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – да бъде образувана нова етична проверка по делото „Яневагейт“. Шефът на ВКС поиска етичната комисия към колегията да я направи по повод разкритията на адвокат Момчил Мондешки пред „Труд“ – че скандалните записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова са предварително уговорени.

Предложението на Панов предизвика горещ дебат. Галя Георгиева и Георги Колев призоваха шефа на ВКС да го оттегли, но той отказа. Още преди да се гласува дневният ред, повечето от членовете на колегията напуснаха залата. Оттеглиха се Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова. Това доведе до прекъсване на заседанието заради липсата на кворум. След 20-минутна почивка членовете на ВСС се върнаха.

Галина Карагьозова взе думата и предложи точката да бъде изменена – вместо образуване на нова проверка да се гласува подновяване на старата, прекратена на 14 януари 2016 г. Мария Кузманова възрази с аргумент, че има правна невъзможност и няма законово основание както за възбуждането на нова проверка, така и за рестарт на приключилата. Според последните изменения на Закона за съдебната власт от 1 януари 2017 г. етични проверки могат да бъдат извършвани само от инспектората към ВСС. „Имаме приключило производство. Оттук нататък компетентен е инспекторатът и прокуратурата“, заключи Каролина Неделчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.