Тръмп подписа указ със санкции срещу Венецуела

Астероид в орбитата на Юпитер е дошъл от друга звездна система

Палестинският президент Махмуд Абас страда от белодробна инфекция

Путин поздрави Николас Мадуро за преизбирането му

Един човек е ранен при стрелба в Марсилия

Майк Пенс предупреди Северна Корея да не разиграва Тръмп

111 станаха жертвите от самолетната катастрофа в Куба

На 22 май 2018 да почерпят

Президентът Радев поздрави културни дейци и представители на българската общност в Москва по повод 24 май

Лондон си затваря очите за мръсни пари Депутати зоват Мей за мерки срещу активи на Кремъл на Острова

Хасан Рохани: САЩ не могат да решават за Иран

Главният архитект на София Здравко Здравков пред “Труд”: Волята на съда е да наруша закона НАГ не позволява да се строи небостъргач върху градинка в “Стрелбище”

Лавров: Наесен се очаква да започнат преговори за създаване на зона за свободна търговия между Евразийския икономически съюз и Индия

Любо Пенев отпадна за пост в ЦСКА

Сръбският премиер заяви, че целта на страната й е да се присъедини към ЕС въпреки призивите на министъра на отбраната за промяна на политиката

Без нова проверка по „Яневагейт“ във ВСС

Съдийската колегия към Висшия съдебен съвет

Със 7 гласа „против“ и 6 „за“ членовете на съдийската колегия към Висшия съдебен съвет (ВСС) отхвърлиха предложението на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов – да бъде образувана нова етична проверка по делото „Яневагейт“. Шефът на ВКС поиска етичната комисия към колегията да я направи по повод разкритията на адвокат Момчил Мондешки пред „Труд“ – че скандалните записи между Владимира Янева и Румяна Ченалова са предварително уговорени.

Предложението на Панов предизвика горещ дебат. Галя Георгиева и Георги Колев призоваха шефа на ВКС да го оттегли, но той отказа. Още преди да се гласува дневният ред, повечето от членовете на колегията напуснаха залата. Оттеглиха се Георги Колев, Димитър Узунов, Милка Итова, Каролина Неделчева, Галя Георгиева и Светла Петкова. Това доведе до прекъсване на заседанието заради липсата на кворум. След 20-минутна почивка членовете на ВСС се върнаха.

Галина Карагьозова взе думата и предложи точката да бъде изменена – вместо образуване на нова проверка да се гласува подновяване на старата, прекратена на 14 януари 2016 г. Мария Кузманова възрази с аргумент, че има правна невъзможност и няма законово основание както за възбуждането на нова проверка, така и за рестарт на приключилата. Според последните изменения на Закона за съдебната власт от 1 януари 2017 г. етични проверки могат да бъдат извършвани само от инспектората към ВСС. „Имаме приключило производство. Оттук нататък компетентен е инспекторатът и прокуратурата“, заключи Каролина Неделчева.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.