Иран може да излезе от ядреното споразумение в близките седмици

Издирват изчезнала 19-годишна българка в Кипър

Роскосмос започна тестването на топлинна защита на спускаемия модул “ЕкзоМарс 2020”

Девня събира 424 танцьори на фестивала “Фолклорна палитра”

Вижте кои дейци на културата и изкуството ще удостои Румен Радев с държавни отличия

Валентин Радев е готов с оставка заради избягалия затворник

Лятна Варна стана декор за снимки на нов български сериал Комедията "Фалшив герой" тръгва на малкия екран в края на есента

Ремонтират Моста в Бургас, огромни вълни го пробили

Николай Нанков се срещна с представители на Християндемократическия съюз в Щутгарт

Стоян Мирчев към министър Захариева: Промените в правилника за легализация на документи създават проблеми

Австрия с висока оценка за екологичната политика по време на председателството ни

Борисов разясни управлението си на руски журналисти

Разпитват чужди експерти по делото “Хитрино” Участвали в експертизата на фирма "Булмаркет"

Забраниха за събиране 24 вида лечебни растения Сред тях валериана, бял риган и мечо грозде

Школски директор сам си предизвика вот на доверие

Без поуките на историята – накъде?

Акад. Константин Косев, Иван Гранитски и акад. Георги Марков

 

В съвременната напрегната геополитическа обстановка нашите управленци никога не трябва да забравят думите на Цар Борис ІІІ – „Винаги с Германия, никога против Русия”. В това се убедиха учениците от 119-то столично училище „Акад. Михаил Аранаудов”, които общуваха в непринудена беседа с акад. Георги Марков и акад. Константин Косев, посетили тяхното училище по един благороден повод.

Заедно с издателя Иван Гранитски група академици обикалят столични учебни заведения и подаряват най-новите книги на издателство „Захарий Стоянов”, изнасят лекции по дискусионни теми от българската история, отговарят на въпроси, за които все още има спорове сред учените. Тази инициатива е подкрепена лично от Йорданка Фандъкова и Столична община, а целта ѝ е ценни издания на водещите ни историци да обогатят училищните библиотеки. Но не просто да стоят като библиотечни единици във фондовете, а новите поколения читатели да видят техните автори и така да се провокира интерес към родното, към паметта за славните страници в миналото ни. Директорът на 119-то СОУ Симеон Ангелов с благодарност прие дарението, съставляващо над десет тома луксозни издания, сред които са: капиталният труд за Първата световна война на акад. Георги Марков – „Голямата война и българският меч над балканския възел” (том 1: „Заплитането”, том 2: „Разсичането”), „Княз Борис Първи” на акад. Васил Гюзелев, „Априлското въстание и възникването на Княжество България” и „Българският възрожденски дух” на акад. Константин Косев, „Цар Самуил” на Георги Н. Николов, „Цар Иван Шишман – защитникът на отечеството” на проф. Николай Овчаров и др. Подобни издания са необходими за учебния процес.

„Идеята е този тип срещи да бъдат припомняне на героичното ни минало, на великите ни предци. Боли ме, че ние позагубихме уважението си към тях. Една от нашите поредици се казва „Дълг и чест”. Защо ли? От едната страна на сабите на нашите храбри кавалеристи е било изписано „Дълг и чест”, а от другата – „С нами Бог”. Тази поредица е много важна – в нея излязоха вече книги за Хан Тервел, Цар Симеон, Цар Самуил, под печат е книга за Васил Левски” – каза Иван Гранитски.

Акад. Марков припомни, че в Първата световна война България печели битките, но губи войната: „Историята се пише такава каквато е – към това винаги съм се стремял. Европа и днес трябва да съобразява с отношенията между Русия и Германия.”

 

 

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.