Без психотестове за учителите всяка година

Здравният министър проф. Николай Петров

Здравното министерство се отказа от задължителните прегледи

Предвижда се работодателят да преценява нуждата от прегледи

Министерството на здравеопазването се отказа от въвеждането на задължителни ежегодни психотестове за учителите. След публикацията на „Труд” , в която от синдикат „Образование” обявиха, че учителите са готови да излязат на протест, ако наредбата бъде приложена, от МЗ обявиха, че са предприели изменение в нея.

Според сегашния вариант на наредбата преподавателите трябва ежегодно да минават тестовете до 30 септември, в сила от тази година. Въпреки че е обнародвана преди близо година, досега нямаше яснота дали тя ще бъде изпълнена.

От ведомството на Николай Петров се аргументират, че промените са предприети тъй като посочените в наредбата заболявания са тежки и периодът за развиване на част от тях е различен, а обвързването му с фиксирани срокове не е целесъобразно.

МЗ предлага да отпадне периодичността на задължителните медицински прегледи. Отпада и срокът, в който да се провеждат прегледите, а именно до 30 септември. В проекта се предвижда работодателят да може да преценява необходимостта от извършване на медицински преглед при промяна на различни обстоятелства.

Днес сутринта проектът на наредбата е бил изпратен за спешно съгласуване в МОН с оглед нуждата от бързо публикуване за обществено обсъждане, съобщиха от здравното министерство. От образователното ведомство съобщиха в края на работния ден, че са съгласували проекта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Образование