Без санкции, ако пропуснем един тур от вота

За първи път на 6 ноември на вота за президент гласуването е задължително. В Изборния кодекс има предвидена санкция за онези, които няма да отидат до урните. Там е записано, че ако избирателят пропусне да даде своя глас на два поредни еднакви избора, за третия ще бъде изтрит от избирателния списък. За да се върне в него, гражданинът трябва да подаде заявление в общината.

Всички, които са възпрепятствани поради работа или заболяване трябва да декларират причината да не гласуват в общината си, уточниха от Централната избирателна комисия.

Затова преди или след вота е необходимо да се представи командировъчно или болничен лист.

Президентските избори пораждат интересния въпрос дали гражданите, които са пропуснали да гласуват на един тур, ще бъдат санкционирани. Отговор даде говорителят на ЦИК Александър Андреев.

"Първият и вторият тур на президентските избори се броят като един вот. Тоест, ако пропуснете единия или втория тур, няма да бъдете санкционирани. Това ще стане само ако пропуснете и двата тура", обясни той.

Заедно с президентските избори ще се проведе и референдум, където гласуването не е задължително. Сред въпросите на допитването има и такъв за задължителното гласуване и дали трябва да го има.

Решение:

Без номера 1 и 9 в бюлетините

В бюлетината за президентските избори няма да има квадратчета с номерата 1 и 9, както и кандидати под тези номера. Това решение е взето от Централната избирателна комисия (ЦИК), след като бяха премахнати кандидатпрезидентските регистрации на Светослав Витков и Владимир Кузов. Причината е, че не са събрани необходимия брой подписи за вокалиста на "Хиподил" Витков и за бившия депутат от "Атака" Кузов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика