24 863 са регистрираните без работа в Северозапада

Нинова: Гинка от Пазарджик купи ЧЕЗ?! Толкова ли няма държавата 300 милиона, попита лидерът на БСП

Волен Сидеров: Всичко в коалицията е наред, надявам се да се виждаме по-често Нямаме абсолютно никакви разминавания, заяви Цветан Цветанов

Проф. Емил Ботев: Успешните прогнози за земетресения са под 10%

Иззеха пушката на 68-годишен хулиган, стрелял по котките на съседа

Глобиха управителка на заведение с 2000 лева заради непълнолетни деца

Истанбулската конвенция отключи дебат, който нашето общество отлага с десетилетия

Полицията иззе амфетамин, метаамфетамин и марихуана в Търновско Дрогата е намерена при специализирани полицейски операции в региона

Ученик с диабет помогна в благотворителна кампания за болно момче от Търново

Делян Добрев за купувача на ЧЕЗ в България: Първоначално ми се стори като фалшива новина Вероятно и ДАНС ще го провери, заяви депутатът от ГЕРБ

Полицай почина след сблъсъци между футболни фенове

118 научни работници са участвали в 23 одобрени и финансирани проекта в Стопанската академия в Свищов Висшето училище представи резултатите от научноизследователските си дейност

Ангелкова: Работим активно за привличане на инвестиции

Къща едва не затрупа 5-членно семейство в Свищов Огнеборци и общинари спасиха фамилията с 3 невръстни деца

Жена изгоря в спалнята си

Без свидетелството за съдимост, нареди премиерът Това може да стане до няколко седмици, каза Томислав Дончев

В Гранитна зала на Министерския съвет Бойко Борисов проведе работна среща с министри, експерти, кметове и представители на браншови организации.

Чиновниците ще правят проверка в регистъра

Представянето на свидетелството за съдимост да отпадне – такова желание изрази премиерът Бойко Борисов по време на среща с министри, кметове и представители на бизнеса. Разговорът се проведе в сградата на Министерския съвет по инициатива на Борисов, който тази седмица обяви, че кабинетът тръгва на война срещу бюрокрацията, ширеща се в държавната и общинската администрация.

„Иска ми се свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ. Вместо държавните служители да изискват удостоверението, могат да си направят проверка в отворения регистър“, каза Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че желанието на министър-председателя може да е факт до няколко седмици. Той направи това с уговорката, че е възможно да изникнат пречки, ако е необходимо да се правят допълни промени в някой нормативен акт.

Борисов посочи, че заради отпадането на свидетелството бюджетът ще загуби пари заради таксите, които се дават за изваждането на документа.

„Но 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверение в държавата. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получава на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем“, каза министър-председателят.
Той обясни, че ще бъдат глобявани общините, които не спазват административните разпоредби за намаляване на бюрокрацията.

„Още днес кметовете и данъчните служби поеха ангажимент да спазват решеното“, каза Борисов.
Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков проблемът с опашките по учрежденията идва и от факта, че „българинът е свикнал да си вади документите на хартия“.
Томислав Дончев обясни, че и в самата администрация имало съпротива за облекчаване на процедурите, защото чиновниците не искали да губят властта си.

 

 

Компютърна програма

Купуваш кола – не чакаш на опашка

От Нотариалната камара, чийто представители присъстваха на разговора, обявиха че разполагат с готова компютърна програма, която ще облекчи работата на звената на КАТ.

Ползата от него била, че при покупка на автомобил ще може да се избегне чакането на опашка получаване на талон.

„Трябва да се направи необходимата организация за този обмен на данни, респективно от нотариус към КАТ. Впоследствие от КАТ към общината”, каза председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (4)

 1. На мене ми искаха документ за семейно положение за 5лв от същата Софийска община.

  1. И какво? Даде ли им го ?
   Най-вероятно изглеждаш твърде млад и затова се съмняват в ѝсемейното ти положение”!
   Радвай се ако е така!
   Аз като си купувам алкохол ми искат личната карта

 2. Занимава се с глупости. Вместо да създаде ясна цел във външната политика, вместо да върне изгубеното достойнство на българите, вместо да постави България отново на картата… всичко останало са политически брътвежи.

 3. ха . ха . ха . ха .ха .ха ….. за . 27 . години .. само големи приказки за балъците … за .. 27 .. години .. тези измамници коиито са във властта от .. 1989 .. до …. 2017 … от президенти те , до наи ниските етажи на властта , ОКРАДОХА . БЪЛГАРИЯ …. тези престъпници във нормална държава одавна да са по затворите заедно със съдебната власт .. Това са престъпници нагли , нищо друго не са …

Отговорете