Без свидетелството за съдимост, нареди премиерът

Това може да стане до няколко седмици, каза Томислав Дончев

Чиновниците ще правят проверка в регистъра

Представянето на свидетелството за съдимост да отпадне – такова желание изрази премиерът Бойко Борисов по време на среща с министри, кметове и представители на бизнеса. Разговорът се проведе в сградата на Министерския съвет по инициатива на Борисов, който тази седмица обяви, че кабинетът тръгва на война срещу бюрокрацията, ширеща се в държавната и общинската администрация.

„Иска ми се свидетелството за съдимост да отпадне като такъв документ. Вместо държавните служители да изискват удостоверението, могат да си направят проверка в отворения регистър“, каза Борисов.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни, че желанието на министър-председателя може да е факт до няколко седмици. Той направи това с уговорката, че е възможно да изникнат пречки, ако е необходимо да се правят допълни промени в някой нормативен акт.

Борисов посочи, че заради отпадането на свидетелството бюджетът ще загуби пари заради таксите, които се дават за изваждането на документа.

„Но 26 милиона човекочаса се губят за вадене на удостоверение в държавата. Ако се сметнат таксите, които общините и държавата получава на фона на огромната загуба в бизнеса или нервите на гражданите, мисля, че ще съумеем да ги поемем“, каза министър-председателят.

Той обясни, че ще бъдат глобявани общините, които не спазват административните разпоредби за намаляване на бюрокрацията.

„Още днес кметовете и данъчните служби поеха ангажимент да спазват решеното“, каза Борисов.

Според министъра на регионалното развитие Николай Нанков проблемът с опашките по учрежденията идва и от факта, че „българинът е свикнал да си вади документите на хартия“.

Томислав Дончев обясни, че и в самата администрация имало съпротива за облекчаване на процедурите, защото чиновниците не искали да губят властта си.

 

 

Компютърна програма

Купуваш кола – не чакаш на опашка

От Нотариалната камара, чийто представители присъстваха на разговора, обявиха че разполагат с готова компютърна програма, която ще облекчи работата на звената на КАТ.

Ползата от него била, че при покупка на автомобил ще може да се избегне чакането на опашка получаване на талон.

„Трябва да се направи необходимата организация за този обмен на данни, респективно от нотариус към КАТ. Впоследствие от КАТ към общината", каза председателят на Държавната агенция „Електронно управление“ Росен Желязков.

Коментари

Задължително поле